?Este posibila o noua relaxare, fie pe partea de dobanda, fie pe rezerve minime obligatorii, sau o decizie combinata?, a declarat Florian Libocor, economistul-sef al BRD.
„Astfel, este posibil sa vedem o noua reducere a dobanzii cu 0,5 pana la 1 punct procentual. Efectul in piata va fi o usoara diminuare a remunerarii depozitelor. Pe partea de RMO este posibila o scadere de pana la cinci puncte procentuale a ratelor la pasivele in lei si de 5 pana la 10 puncte procentuale la cele in valuta”, a declarat Libocor, care ocupa si functia de presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
El considera ca daca CA al BNR va decide coborarea simultana a dobanzii si rezervei minime obligatorii, este posibil sa aiba loc, pana la finele anului, reduceri ale ratelor aferente resurselor atrase si plasate de catre banci de unu pana la doua puncte procentuale, in medie.
Pe de alta parte, economistul ING Bank Romania Vlad Muscalu considera ca BNR va decide sa scada dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale si rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta cu 5 puncte, la 25%, dar sa mentina RMO la lei la 15%.
El a explicat ca exista riscuri semnificative si pentru a se reduce rata dobanzii cu 0,5 puncte procentuale, dar ca riscurile prezente in economie, in special tensiunile politice, si situatia nefavorabila de pe pietele externe fac mai probabila o diminuare de 0,25 puncte.
Muscalu crede ca este posibil ca o eventuala reducere a dobanzii cu 0,25 puncte sa nu aiba niciun efect asupra dobanzilor din piata si cursului, daca aceasta relaxare nu va fi implementata prin anumite operatiuni, cum ar fi cele repo.