Rata anuala a inflatiei a fost de 5,86% in luna iunie fata de 5,95% in luna precedenta si 6,89%, varful din acest an, atins in luna februarie. Inflatia de baza CORE2 ajustat – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al taxei pe viciu – a coborat la nivelul de 4,79% in luna iunie fata de 5,04% in luna anterioara.
Consolidarea procesului de dezinflatie a fost rezultatul reducerii dinamicii preturilor combustibililor si produselor alimentare in conditiile scaderii cererii agregate si a temperarii volatilitatii cursului de schimb al leului, mentioneaza comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Consolidarea dezinflatiei, mentinerea stabilitatii financiare si crearea premiselor relansarii durabile a activitatii economice sunt conditionate de implementarea ferma si consecventa a mix-ului de politici macroeconomice – monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europena, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale, se mai arata in raport.
Consiliul de administratie al BNR a reafirmat marti ca banca centrala va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5% pe an de la 9,0%. In aceste conditii, incepand cu data de 5 august 2009, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 4,5% pe an de la 5,0%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 12,5% pe an fata de 13,0%.
In acelasi timp, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 18,75%, incepand cu perioada de aplicare 24 august – 23 septembrie 2009, de la 19,5%.
CA al BNR a decis totodata continuarea utilizarii active a operatiunilor de piata pentru gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si reducerea scadentei principalului instrument de politica monetara, in prezent operatiunile repo efectuate prin licitatie, de la o luna la o saptamana.
In vederea fluidizarii fluxurilor de lichiditati si continuarii procesului de aliniere graduala la standardele Bancii Centrale Europene, CA al BNR a hotarat, de asemenea, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadentele reziduale de sub 2 ani la nivelul de 30% de la 35%, incepand cu perioada de aplicare 24 august – 23 septembrie 2009.
Totodata, BNR a analizat si a aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, ce va fi prezentat publicului in data de 6 august 2009.