- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Boc a scapat de motiune, urmeaza batalia pe buget. Vezi ce masuri economice pregateste premierul

28 Oct, 00:05 • razvan.codorean
Premierul Emil Boc a reusit sa iasa teafar din a cincea motiune de cenzura, insa adevarata batalie, spun analistii economici, se va da pe bugetul pe 2011. Atunci vom vedea, cu siguranta, ce noi masuri de austeritate pregateste Guvernul pentru a se incadra, anul viitor, in tinta de deficit de 4,4% din PIB.
Boc a scapat de motiune, urmeaza batalia pe buget. Vezi ce masuri economice pregateste premierul

Premierul Boc a declarat, miercuri, in Parlament, ca masurile de austeritate aplicate in ultimii 2 ani au salvat Romania de la faliment.

A fost ca un medicament foarte amar, dar absolut necesar, care ne vindeca„, s-a exprimat, in mod plastic, Emil Boc.

In opinia lui, in 2011 se va vedea faptul ca tratamentul a reusit si Romania a depasit criza economica.

„Vom demonstra, astfel, ca am fost singurul Guvern care a facut cu adevarat reforme”, a declarat, triumfal, premierul Boc, dupa ce motiunea de cenzura a Opozitiei nu a reusit, nici de aceasta data, sa il indeparteze de la putere.

In mediul de afaceri, declaratiile optimiste ale premierului Boc sunt privite cu destule rezerve. Putini sunt cei care mai cred in prognozele macro-economice ale Guvernului.

„Industria nu da semne clare de revenire, iar criza economica si financiara nu se va incheia in 2011, din nefericire”, a declarat, marti, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.

Sa spui ca in 2011 vei iesi din criza este o poveste de adormit copiii„, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

„Cel mult se va tempera declinul, insa problemele economice vor continua sa se manifeste, asta insemnand scaderea productiei si disponibilizari”, a precizat omul de afaceri.

Nici macar FMI-ul, care vedea Romania campionul revenirii economice din Europa, cu un avans de 5,1% in 2011, nu mai crede intr-un rezultat rapid al reformelor.

Dovada ca, in ultima prognoza, data publicitatii in octombrie, si tratata pe larg intr-o analiza DailyBusiness.ro arata ca noi, grecii si venezuelenii vom simti din plin criza si in 2011. Ar urma sa iesim cu adevarat din criza abia in 2012.

Bugetul, adevaratul test al guvernarii

Potrivit analistilor economici, dincolo de testul motiunii de cenzura, vazut ca un exercitiu mai mult de imagine decat de consistenta, Guvernul Boc va da adevaratul examen cu legea bugetului pe 2011.

„Cand va veni in Parlament cu bugetul, se va vedea exact ce planuri au pentru 2011. Pana atunci, sunt declaratii politice in care nu mai crede nimeni”, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.

„Asteptam cu interes sa vedem ce impozite si taxe se vor plati in 2011, ce alte masuri de austeritate vor fi luate, nu de alta, dar, pentru a incheia noul acord cu FMI, va trebui sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar absolut imposibila, de 4,4% din PIB”, a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. In 2010, tinta asumata pentru deficitul bugetar este de 6,8% din PIB.

Guvernul sa nu se astepte sa scape asa usor ca la motiune„, a avertizat Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor.

„Pentru a duce bugetul in Parlament, legea spune ca are nevoie de avizul Consiliului Economic si Social (CES), iar acolo vom incerca sa ne impunem punctele de vedere”, spune Coraci, in calitate de membru al CES. Investitorii vor, in principal, sa oblige Guvernul ca prin buget sa aloce mai multi bani catre economie si sa plateasca datoriile catre firme.

Cum va arata bugetul este, in acest moment, o enigma. Guvernul a suspendat toate discutiile pana dupa motiunea de cenzura si, bineinteles, dupa negocierile cu expertii FMI, aflati pana pe 1 noiembrie la Bucuresti.

„Noi am cerut FMI-ului sa ii lase Guvernului libertatea unui deficit peste 4,4%, pentru ca altfel va ingropa Romania”, afirma presedintele UGIR.
[quote=Cezar Coraci, presedinte UGIR 1903]Ne e teama ca Guvernul va face ce a facut si pana acum. Va creste fiscalitatea, va ingheta toate investitiile si, astfel, va agrava situatia economiei, in loc sa o ajute[/quote]
Analistul Laurian Lungu nu crede ca FMI va inchide din nou ochii la problema deficitului. „FMI si-a spus deja punctul de vedere. Trebuie continuate reformele, iar acestea vor crea, in opinia lor, premizele realizarii deficitului bugetar propus”, a declarat analistul.

„Daca va insista pe 4,4% din PIB, asta se va traduce, cel mai probabil, printr-o noua curba de sacrificiu. Adica adio investitii si probabil noi taxe si impozite„, a declarat analistul Cristian Dinulescu.

Daca in privinta TVA-ului, aceasta nu mai are cum sa creasca, fiind deja la 24%, analistii nu exclud ca Guvernul sa umble din nou la taxele si impozite locale. In plus, de la 1 ianuarie, vom avea si un nou impozit forfetar, despre care, de asemenea, nu se stie nimic.

Singura veste buna pentru mediul de afaceri, aflata insa la nivelul promisiunilor, ar putea fi o reducere a contributiilor de asigurari sociale.

O masura despre care presedintele Traian Basescu a declarat ca este absolut fundamentala, fara insa ca de la Cotroceni sau Palatul Victoria sa vina variante concrete de reducere.

O alta teorie, lansata de pedelistul Adriean Videanu, vizeaza o posibila reducere a cotei unice, de la 16 la 12% – recent, Videanu afirma ca o va discuta cu expertii FMI. Seful statului a negat insa aceasta posibilitate in absenta unei surse alternative de finantare a bugetului de stat.
[quote=Laurian Lungu, analist economic]Imi doresc un Guvern credibil, care sa imi spuna clar de unde pleaca, ce vrea sa faca si unde vrea sa ajunga, fara masuri peste noapte si balbaieli fiscale[/quote]
„Dincolo de speculatii, de promisiuni si filozofie fiscala, vrem sa vedem un Cod Fiscal batut in cuie, sa stim ce taxe si impozite avem de platit in 2011, indiferent de nivelul lor. La fel de important este ca nivelul fiscalitatii sa nu se mai modifice atat de des”, a declarat Doina Ciomag, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini.

Oamenii de afaceri cer Guvernului Boc ca, in cel mai scurt timp, sa isi asume un Cod Fiscal pentru 2011, sa prezinte public o lista cu investitiile prevazute in buget si un angajament privind plata datoriilor catre firme.

Dincolo de asteptarile mediului de afaceri, Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea in Parlament pe Legea Educatiei, va finaliza, pana la sfarsitul anului, noua lege a salarizarii din sectorul bugetar si va scoate la privatizare o parte din societatile de stat.

„Vom continua reformele asumate in acordul stand-by cu FMI. Este singura cale spre iesirea din criza”, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

In 2011, dincolo de masurile de austeritate, Romania va semna un nou acord cu FMI, de aceasta data de tip preventiv. Potrivit premierului Boc, aceasta noua intelegere va aduce credibilitatea necesara la nivel extern pentru a realiza reformele asumate.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...