El a precizat ca a discutat deja pe aceasta tema cu Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, invitat la sedinta de miercuri a Guvernului, relateaza Mediafax.
„Daca bancile sunt reticente in a acorda credite, trebuie ele intrebate, nu vad de ce sa faca pasul inapoi si sa nu fie interesate daca statul acopera garantia”, a spus Boc, sosit la sediul Fondului de Garantare pentru IMM-uri, pentru a discuta cu reprezentantii institutiei despre derularea programului „Prima Casa” si de garantare a creditelor pentru reabilitarea termica a locuintelor.
La finalul saptamanii trecute, premierul a declarat ca „lentoarea” cu care primariile elibereaza autorizatii de constructie este principala problema cu care se confrunta persoanele care doresc sa isi construiasca singuri sau in asociere o locuinta si vor sa beneficieze de garantie guvernamentala in cadrul programului Prima Casa.
Primul-ministru a afirmat, duminica, in videconferinta cu prefectii, ca, pentru a obtine garantia de stat, banca trebuie sa inainteze Fondului de Garantare un dosar cu autorizatie de constructie, dar „birocratia” administratiei locale creaza piedici in acest proces.
Prin programul Prima Casa, Guvernul a decis recent sa garanteze creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
Creditele prin Prima Casa au o rata a dobanzii Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4 puncte procentuale pe an, la credite in euro, respectiv Robor (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
In privinta reabilitarii termice a locuintelor, seful Guvernului a anuntat, miercuri, ca pana la 2 august vor fi incheiate conventiile de garantare a creditelor intre Fondul National de Garantare a Creditelor IMM si bancile interesate, in limita unui plafon de garantii stabilit pentru acest an la 50 milioane euro.
Guvernul a decis, la inceputul lunii iulie, ca proprietarii locuintelor incluse in programul de reabilitare termica vor avea posibilitatea sa finanteze lucrarea prin credit bancar contractat cu garantia statului si dobanda subventionata, dupa modelul programului Prima Casa.
Creditul va putea fi contractat pentru o perioada de 5 ani.
Conform normelor de aplicare de aplicare a ordonantei de urgenta privind reabilitarea termica prin credite bancare cu garantie guvernamentala, aprobate miercuri de Executiv, bancile care vor participa la program vor acorda finantari in lei, pe maxim cinci ani, cu o dobanda Robor la 3 luni, la care se adauga marja fixa de 1,5-2,5 % pe an, plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM.