„Proiectele celor doua legi pe anul 2012 vor fi transmise la Parlament dupa definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cat si dupa discutarea atat a indicatorilor microeconomici, cat si a proiectelor de buget cu expertii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, care vor incepe la 25 octombrie – a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International”, a precizat Boc.
El a aratat ca proiectele au parcurs pana la 15 octombrie „toate etapele prevazute de lege privind calendarul bugetar”, dar nu au putut fi depuse la Parlament deoarece pe 20 octombrie avea loc la Bruxelles reuniunea Comisiei Europene cu reprezentantii statelor membre al UE in vederea discutarii prognozei de toamna a indicatorilor macroeconomici, relateaza Mediafax.
„Aceasta va fi publicata pe site-ul CE la sfarsitul lunii octombrie – inceputul lunii noiembrie a.c.”, se arata in scrisoare.
Premierul a precizat ca, potrivit prevederilor legii responsabilitatii fiscal-bugetare, cadrul macroeconomic pe baza caruia se stabilesc principalii indicatori bugetari, respectiv veniturile si cheltuielile si deficitul bugetului general consolidat, trebuie sa fie in concordanta cu prognozele Comisiei Europene.
„Prin acordurile semnate de catre Romania cu Comisia Europeana si FMI, acorduri aprobate prin lege, s-a convenit ca veniturile, cheltuielile si deficitul bugetar vor fi discutate si convenite cu reprezentantii acestor organisme”, a adaugat premierul.
Secretarul Camerei Deputatilor Niculae Mircovici a declarat ca Biroul Permanent al Camerei a decis distribuirea acestei scrisori a premierului catre deputati.
Mircovici a mai spus ca scrisoarea premierului Boc i-a nemultumit pe reprezentantii opozitiei, care au criticat forma in care a fost redactata.
„Domnul Zgonea a spus ca scrisoarea este o recunoastere ca Parlamentul conteaza mai putin, iar domnul Eugen Nicolaescu a spus ca exista o lege a finantelor publice ce trebuie respectata. Au mai fost discutii in Biroul Permanent al Camerei ca indicatorii sunt in strategia nationala sau ca ar trebui modificata Legea finantelor publice”, a adaugat Niculae Mircovici.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.
Discutiile care incep cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind constructia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoza de crestere economica de 2,3-2,5% si un deficit bugetar in 2012 in limita a 3% din PIB, tinta asupra careia insista Comisia Europeana si mai putin FMI.
Surse guvernamentale au declarat ca negocierile cu FMI vor viza in continuare nivelul deficitului cash, iar in cazul in care deficitul bugetar calculat pe metoda ESA 95 (care cuprinde si pierderile companiilor de stat) va depasi tinta de 3% din PIB, din cauze externe, precum o incetinire a economiilor europene mai abrupta decat se anticipeaza, se ia in calcul si posibilitatea ca Romania sa solicite derogare din partea consiliului de ministri ECOFIN.
Autoritatile de la Bucuresti au decis in luna martie sa prelungeasca intelegerea existenta cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.