„Bugetul de stat, in forma proiectului, este finalizat la guvern, doar ca asteptam doi indicatori macroeconomici importanti pe care trebuie sa ii stabilim in perioada imediat urmatoare si care nu depind de noi”, a declarat seful Executivului, dupa intalnirea avuta, la Parlament, cu senatorii PDL, conform Mediafax.
El a amintit ca, la 24 octombrie, CE va anunta prognoza de crestere economica pentru fiecare tara din Uniunea Europeana, inclusiv pentru Romania, „o prognoza revizuita in urma ultimelor lucruri intamplate pe pietele europene”, urmand ca, dupa discutii cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI), sa fie stabilita si tinta de deficit pentru anul viitor.
„Fara acesti doi indicatori macroeconomici nu se poate inainta bugetul la Parlament. Noi am finalizat la nivel guvernamental o prima forma a proiect de buget, dar pe indicatorii agreeati in vara cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, indicatori macroeconomici care se revizuiesc in intreaga Europa”, a spus Boc.
Conform legii, proiectul de buget pentru anul urmator trebuie transmis Parlamentului de catre Guvern pana la data de 15 octombrie a fiecarui an.
Reprezentantii Guvernului au anuntat insa deja ca proiectul de buget va fi finalizat dupa discutii cu expertii FMI si CE, acestia urmand sa soseasca la Bucuresti saptamana viitoare.
Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%. Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat insa recent pentru MEDIAFAX ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.
Anterior, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, declara ca performanta foarte buna a agriculturii, care ar putea duce cresterea economica din acest an la 1,7%, limiteaza avansul PIB din 2012, prin efectul de baza, iar riscurile de pe pietele partenere fac probabila o reducere a prognozei de crestere pentru 2012 spre 3%.