„Un procent de 20% din fondurile statului va fi alocat in continuare pentru investitii”, a spus Boc, citat de Mediafax.
El a aratat totodata ca presedintele Traian Basescu va promulga legea dupa ce actul normativ va ramane cateva zile in Parlament, conform procedurii legale, pentru o eventuala sesizare a Curtii Constitutionale.
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 93 de voturi „pentru”, proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat sa inainteze Parlamentului bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, dar si legea responsabilitatii fiscale.
Aprobarea proiectului de buget pentru anul viitor reprezinta unul dintre angajamentele asumate in relatia cu Fondul Monetar International, pentru acordarea celei de-a treia transe din imprumut.
Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat, la inceputul lunii octombrie, ca bugetul consolidat pentru 2010 va fi construit pe venituri totale de 166,709 miliarde lei (31,75% din PIB) si cheltuieli de 197,904 miliarde lei (37,68% din PIB), cu un deficit bugetar de 5,9%.
El a mentionat ca produsul intern brut (PIB) estimat pentru anul viitor este de 525,1 miliarde de lei, in crestere in termeni reali cu 0,5%. Pentru 2010, Finantele iau in calcul un curs mediu de 4,2 lei/euro si o inflatie de 3,7%.
Potrivit lui Gheorghe Pogea, ministrul interimar al Finantelor, principalele 5 capitole de cheltuieli structurale incluse in proiectul de buget pe 2010 insumeaza 15,5% din PIB, din care cea mai mare parte reprezinta sumele alocate pentru pensiile publice, care totalizeaza 40,4 miliarde lei, respectiv 7,6% din PIB.
Cheltuielile cu asistenta sociala insumeaza 24,4 miliarde lei (4,6% din PIB), cele cu datoria publica sunt estimate la peste 1% din PIB, iar contributia la bugetul Uniunii Europene se ridica la aproximativ 5,5 miliarde lei.