Premierul a explicat ca reducerea cheltuielilor va permite returnarea datoriilor de 1 miliard de euro pe care statul le are la firme si sectorul medical, va asigura programul de investitii publice in vederea creari de locuri de munca, va derula un program pentru sustinerea economiei rurale de 1 miliard de euro si un program de 700 milioane de euro pentru infrastructura de mediu.
De asemenea, vor fi finalizate 4.000 de locuinte ANL, vor fi reabilitati 500 km de drumuri judetene si 400 de km de drumuri nationale, printre care autostrada Transilvania, Bucuresti-Ploiesti si Arad-Timisoara.
Guvernul va continua programul Rabla, Prima Casa si Primul siloz si va extinde mecanisul garatiilor guvernamentale pentru a veni in ajutorul intreprinderilor care au obtinut proiecte europene, dar nu pot accesa credite de la bani.
Firmele care angajeaza someri vor fi in continuare scutite de la plata contributiilor sociale timp de 6 luni, iar profitul reinvestit ramane neimpozitat.
Boc a promis, de asemenea, un program de combatere a evaziunii fiscale in toate domeniile si o reducere la minimul necesar a cheltuielilor publice, rugandu-i pe ministri sa supravegheze personal acest tip de cheltuieli.
„Am ales raul cel mai mic pentru ca majorarea TVA si a cotei unice nu ar fi fost decat o presiune suplimentara pentru sectorul privat. Efectele unor astfel de masuri ar fi fost cresterea inflatiei si scaderea puterii de cumparare. Cresterea impozitelor si taxelor nu reprezenta o solutie. Masurile luate sunt singurele care ne pot asigura crestere pe termen mediu si lung si sa nu ajugem in situatia altor tari. Masurile sunt dureroase, dar corecte”, a conchis premierul.
Boc a dat vina pe cheltuieli fara acoperire anterioare
La fel ca si presedintele Traian Basescu, premierul a explicat necesitatea acestor masuri prin cheltuielile fara acoperire care s-au facut in intervalul 2007-2008.
Astfel, daca in 2004 fondul de salarii era de 17,6 miliarde lei, in 2008 a ajuns la 45,6 miliarde lei, in timp ce sumele alocate platii pensiilor au crescut de la 15,78 miliarde de lei in urma cu 6 ani la 33,19 miliarde lei in 2008. Boc a explicat majorarea fondului de pensii la 38,85 miliarde de lei in 2009 prin acordarea pensiilor minime si a indexarii cu rata inflatiei.