S-ar putea sa ne coste mult mai mult plata salariilor si a pensiilor in decembrie decat daca i-am fi primit de la CE si FMI. In functie de decizia pe care o va avea Comisia Europeana si FMI, vom decide de unde ne vom imprumuta, dar la un pret mai mare sau la un cost mai mare, de pe piata interna sau din alte surse”, a declarat sambata, la Realitatea TV, premierul Boc.
El a subliniat ca daca Guvernul nu ar fi fost demis de Parlament, nu ar fi fost amanata delegatia de evaluare a FMI si CE, programata pentru finele lunii octombrie, iar transele de la aceste institutii ar fi fost acordate cu siguranta in luna decembrie.
„Daca nu cadea Guvernul, nu exista nici cel mai mic risc ca anul acesta sa avem o problema cu plata salariilor, pensiilor, alocatiilor sociale si a banilor pentru investitii. Daca nu se formeaza un guvern in perioada urmatoare, exista riscul sa nu vina transele din decembrie si, nevenind transele, exista un anumit risc de nu putea plati in integralitate salarii si pensii”, a afirmat Boc.
El a precizat ca, deocamdata, Guvernul nu are in vedere sa transfere banii alocati pentru investitii in vederea asigurarii platii pensiilor si salariilor.
Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat, vineri, ca ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru, „pentru ca sunt multi bani”, iar rezervele interne sunt limitate.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.