El a raspuns astfel la solicitarea presei de a comenta declaratia directorului general al Fondului Monetar International, conform careia FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor.
„Optiunea FMI a fost TVA de 24%, cota unica de 20% si reducerea salariilor cu 20%. Fata de aceasta optiune, am ales sa reducem cheltuielil bugetare fara a creste taxele, pentru ca o impozitare suplimentara a mediului de afaceri ar afecta sansele de reluare a cresterii economice. Am ales raul cel mai mic”, a spus Boc, citat de Mediafax.
El a aratat ca si bogatii vor fi taxati prin impozitarea suplimentara a persoanelor care detin mai multe proprietati, precum si prin introducerea de accize la produsele de lux.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la postul de televiziune France 2 ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functoionarilor.
„Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20 – 25% din salariile functionarilor. Noi am spus nu, nu luati aceasta masura daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei mai bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Si acesta este adevarul: Guvernul decide intoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situatia si care e drumul de urmat pentru a va reveni. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales”, a spus directorul FMI, potrivit postului de radio RFI, care citeaza France 2.
Strauss-Kahn lasa astfel de inteles ca oficialii FMI au propus Guvernului sa renunte la cota unica si sa treaca la impozitare progresiva, cu taxe mai inalte pentru populatia cu venituri mai mari.
Directorul FMI a participat joi seara la emisiunea „A vous de juger”, unde a a fost intrebat de moderatoarea emisiunii, jurnalista Arlette Chabot, daca isi va depune candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale din Franta. Dominique Strauss-Kahn a evitat sa confirme daca intentioneaza sa isi depuna candidatura la presedintia Frantei.
„Am un cap micut si nu ma pot gandi la mai multe lucruri deodata”, a glumit Strauss-Kahn, evitand astfel un raspuns clar la intrebarea moderatoarei. Presa franceza il da pe Strauss Kahn ca principal contracandidat al lui Nicolas Sarkozy in 2012.
In replica, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%, masuri care ar fi afectat intreaga populatie, si ca nu intelege cum aceste impozite ar taxa mai mult doar persoanele bogate.
Saptamana trecuta, seful misiunii de evaluare Fondului in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca FMI a propus mai multe masuri de reducere a deficitului bugetar mai echilibrate intre cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor, iar autoritatile romane au optat pentru taierea cheltuielilor.
Un comunicat al FMI transmis la inceputul lunii mai, sublinia ca institutia nu a insistat pentru reducerea salariilor si a pensiilor din Romania, decizia apartinand partii romane.
Anterior aparitiei informatiilor privind masurile de reducere drastica a cheltuielilor publice, anuntate initial de presedintele Traian Basescu, in presa au fost vehiculate drept masuri de scadere a deficitului majorarea semnificativa a impozitelor, respectiv cresterea TVA de la 19% la 24% si a cotei unice de la 16% la 20%.