Intrebat daca isi va angaja raspunderea pentru Codul Muncii, premierul a afirmat: „Exista aceasta posibilitate, urmeaza discutii in Coalitie si Guvern”, potrivit Mediafax.
In privinta desfiintarii contractelor colective de munca, premierul a aratat ca exista mai multe opinii pe aceasta tema.
„Exista mai multe pareri. Si in randul patronatelor am vazut ca exista puncte de vedere diferite. Am propus o formula care sa concentreze esenta contractului de munca si regimul lui in legislatia speciala. In Codul Muncii sa avem o prevedere generala cu privire la acest regim, urmand ca discutia sa se fundamenteze atunci cand toate actele normative vor fi finalizate”, a spus Boc.
Premierul Emil Boc a declarat, joi, ca ultimul domeniu care mai trebuie reformat de Guvern este cel al legislatiei muncii, actualul Cod al Muncii fiind unul depasit, „un factor de blocaj si de frana in obtinerea unui loc de munca”.
Premierul se intalneste vineri cu sindicatele pentru noi discutii privind Codul Muncii.
Ultima forma a proiectului Codului Muncii, obtinuta si prezentata joi de Mediafax, releva ca toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt abrogate.
Perioada de proba va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atat pentru functiile de executie cat si pentru cele de conducere, iar pentru acelasi post un angajator poate avea in proba mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.
In opinia sindicalistilor, daca ramurile nu sunt definite, iar contractul de munca la nivel de unitate ajunge la mana angajatorului, este posibil ca lucratorii sa fie platiti sub valoarea lor.
Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca vor decide luni formele de protest, nemultumite de modificarile aduse Codului Muncii, care dezavantajeaza angajatii.
BPN al PDL i-a mandatat pe premier si pe ministrul Muncii sa finalizeze in cursul acestei saptamani Codul Muncii.
Hossu: Noul Cod al muncii este o forma de sclavagism
Liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat vineri ca modificarile la Codul Muncii sunt o noua forma de sclavagism, pentru ca patronul poate concedia colectiv oricand si a doua zi sa angajeze alte persoane. El a spus ca singura sansa pentru salariati este sa iasa in strada cu pietre.
Hossu a precizat ca prin modificarile dorite de Guvern la Codul Muncii se ajunge la o relatie anormala intre angajati si angajator, patronul putand concedia colectiv oricand si in acelas timp sa angajeze a doua zi alte persoane, acest lucru fiind prevazut expres in Codul Muncii, ceea ce inseamna o forma de sclavagism.
„Vom ajunge sa fim dati afara din UE, conceptele respective nu au nimic de-a face cu directivele europene”, a precizat Hossu.
Presedintele „Cartel Alfa” a anuntat ca luni toate confederatiile vor decide proteste mult mai violente ca pana acum, conform Mediafax.