„Din aceasta toamna vom renunta la impozitul minim, asa cum am promis”, a spus premierul, fara sa prezinte detalii.
Emil Boc a precizat ca impozitul progresiv nu reprezinta o alternativa.
„Datele statistice au aratat ca atunci cand am avut cota progresiva, nu am incasat mai multi bani la buget. Dimpotriva, odata cu introducerea cotei unice, am strans mai multi bani”, a declarat Emil Boc.
Impozitul minim a fost introdus in primavara anului trecut si este cuprins intre 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), daca firmele au venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.
Firmele care inregistreaza profit platesc impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.
La inceputul acestui an, Guvernul a intentionat sa inlocuiasca impozitul minim cu un impozit forfetar, insa masura a fost amanata.
Condamnati la reforme
Premierul Emil Boc a declarat ca masurile de austeritate luate de guvern in acest an au fost determinate de modul inconstient in care s-a cheltuit banul public in anii trecuti.
Banii din privatizari s-au dus pe consum,angajarile s-au facut fara nicio noima, iar cheltuielile statului au explodat. Romania a ajuns, astfel, pe marginea prapastiei, a declarat prim-ministrul.
Guvernul n-ar fi vrut sa ia masuri nepopulare, insa situatia financiara a statului a ajuns la limita. Emil Boc a spus ca Executivul va continua reformele in domeniul administratiei si pensiilor.
Premierul a afirmat, pe de alta parte, ca este constient ca statul nu va face rost de bani, daca nu va sprijini economia. Emil Boc a promis ca pana la toamna vor fi luate noi masuri de sustinere a mediului de afaceri.
In prezent, la nivelul coalitiei exista un grup de lucru care evalueaza solutiile pentru relansarea economica anul viitor.