El a explicat ca Romania si-a respectat toate angajamentele cu FMI pana la 1 octombrie, iar in ceea ce priveste actele normative care trebuiau adoptate el a spus ca este vina parlamentarilor ca nu au facut eforturi pentru adoptarea acestora, potrivit Mediafax.
„Legat de legea pensiilor, parlamentarii au preferat s-o amane si sa isi pastreze privilegiile si pensiile speciale”, a spus Boc.
„Avem legea responsabilitatii fiscale, care e gata si saptamana viitoare o vom depune in Parlament, prin intermediul parlamentarilor, astfel incat Guvernul sa isi respecte toate angajamentele pe care si le-a luat. A treia obligatie este adoptarea legii bugetului de stat pana la sfarsitul anului”, a adaugat premierul.
Acesta a subliniat ca trebuie intrebati parlamentarii daca ei si-au respectat angajamentele fata de Romania, acuzandu-i ca ei sunt cei care au blocat respectarea angajamentelor fata de romani, in primul rand.
„Aceste legi nu sunt pentru americani sau pentru europeni, nu sunt pentru Washington sau Bruxelles, sunt pentru Romania, si legea pensiilor, si legea salarizarii unitare, si legea responsabilitatii fiscale sunt legi care modernizeaza tara”, a afirmat Boc.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a facut „eforturi mari” in vederea revizuirii acordului cu FMI, opinand ca trebuie operate „anumite modificari” pentru ca Romania nu va putea indeplini toate obligatiile asumate pana la 31 decembrie.
O misiune a Fondului Monetar International se va afla in Romania in perioada 28 octombrie – 9 noiembrie, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar ar putea fi nevoie si de o alta delegatie care sa discute cu noul Guvern, a anuntat institutia.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.