„Nu cred ca vor fi probleme pentru urmatoarele transe, deoarece angajamentele au fost respectate, iar programul va continua”, a spus Boc, citat de Mediafax.
Premierul Emil Boc a discutat, sambata, cu delegatia Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale posibilitatea extinderii plafonului si mecanismului garantiilor guvernamentale pentru cofinantarea proiectelor europene, in cazul administratiilor locale si institutiilor publice.
Potrivit unui comunicat al Executivului, nevoia extinderii plafonului si mecanismului garantiilor guvernamentale a fost discutata in vederea intaririi capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si a cofinantarii proiectelor, in special cele ale administratiilor locale si ale altor structuri care gestioneaza fonduri europene.
Surse prezente la intalnirea de sambata dintre premierul Boc si reprezentantii institutiilor internationale au declarat insa, ca oficialii Comisiei Europene insista pentru realizarea de catre Banca Mondiala a unui audit privind organizarea si functionarea sectorului public din Romania.
Potrivit surselor citate, vor fi trecute in acord referiri generale privind reforma sectorului sanitar si a celei privind protectia sociala, fara fi specificate insa criterii de performanta sau cantitative pentru aceste componente.
De asemenea, in cadrul discutiilor de la Palatul Victoria, a mai fost analizata problema arieratelor, unde Romania a cerut deja o derogare de la criteriul de performanta stabilit pentru luna septembrie.
Potrivit unor informatii anterioare, Romania ar putea sa solicite o derogare pe criteriul arieratelor si pentru decembrie 2009.
Discutiile au vizat si Legea pensiilor, care trebuie aprobata pana la jumatatea acestui an si sa intre in vigoare in 2011. Totodata, pentru Legea responsabilitatii fiscale termenul a ramas neschimbat, respectiv luna martie.
Discutiile cu reprezentantii FMI, CE si BM vor continua si in perioada urmatoare, inclusiv la nivelul ministerelor de resort.
O misiune a FMI se afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.
La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei si jumatate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR.