Boc a spus, in timpul unei vizite la o societate din Sibiu, ca firmele din Romania ar trebui sa acceseze cat mai multe fonduri europene si sa depuna proiecte pentru a reusi sa iasa pe piata internationala, potrivit Mediafax.
El a anuntat ca, din analizele efectuate, reiese ca Romania va atrage, in 2010, 4,3 miliarde de euro din fonduri europene.
„Aceste fonduri europene pot grabi iesirea din criza a Romaniei. Cele 4,3 miliarde de euro pe care le vom atrage in acest an, coroborat cu cresterea economica de 1,3 la suta, ne vor ajuta sa iesim un pic mai repede din criza economica si sa putem consolida aceasta crestere economica si relansarea vietii mai bune in Romania”, a spus premierul.
El a afirmat ca rolul Guvernului este sa pregateasca un cadru legal ca orice firma din tara care merge bine sa fie sustinuta. In acest sens, el a reluat ideea cotei unice de impozitare de 16 la suta, pe care Guvernul o mentine ca o masura de sprijin, cea a somajului tehnic, cea a schemelor de ajutor de stat gen minimis si cea a ajutorului pe care il vor primi firmele care vor angaja someri.
Iesirea din criza trebuie sa ne gaseasca consolidati
Premierul Emil Boc a mai spus ca Romania va reusi in UE daca va pune accent pe domeniile unde este competitiva, iar iesirea din criza trebuie sa gaseasca tara consolidata, in sensul de a se pune accent pe domeniile in care Romania poate face performanta.
„Romania va reusi, pe termen mediu si lung, in Uniunea Europeana, daca va pune accentul pe domeniile unde suntem competitivi si in care reusim sa producem valoare adaugata, si nu doar sa fim o societate care sa consume bunurile produse in alta parte din Europa si nu in Romania. Cred ca soarta Romaniei pe termen mediu depinde de capacitatea de a sprijini aceste domenii strategice, care aduc plus de valoare, competitivitate, comenzi externe si, nu in ultimul rand, locuri de munca”, a spus Boc.
El a facut referire si la iesirea tarii din criza.
„Ce se intampla aici este un semn bun pentru iesirea din criza. Iesirea aceasta trebuie sa ne gaseasca consolidati, in sensul ca punem accentul pe acele domenii in care putem avea performanta datorita standardelor de calitate si mangementului performant”, a adaugat el.
Societatea vizitata de premierul Emil Boc produce cel mai mare transformator electric, ca si gabarit, din Romania, acesta urmand a fi livrat, la sfarsitul lunii martie, societatii Transelectrica.
Potrivit directorului general al societatii, Liviu Boruz, acest transformator, prin tehnologia prin care a fost realizat, va determina reduceri de cheltuieli de 280.000 de euro anual pentru Transelectrica.
„Aceasta societate este o dovada a faptului ca se poate, in Romania, ca, si in an de criza, sa fie afaceri performante, iar noi, statul, trebuie in primul rand sa nu-i incurcam, iar in al doilea rand sa ii ajutam ca lucrurile sa mearga mai bine, mai ales in contextul in care anul 2010 se arata a fi mult mai bun decat 2009”, a spus Boc.
In acest context, el a facut referire la agentia Fitch, care a stabilit perspectiva ratingului Romaniei la „stabila”, de la „negativa”.
„Dupa un an de criza reusim sa refacem ratingul de tara, ca o dovada ca lucrurile spre bine”, a spus Emil Boc.
La firma vizitata, premierul a asistat la o simulare a unui fulger din natura, ca un test standard pe care trebui sa il treaca toate transformatoarele produse de societatea respectiva.
Societatea Retrasib a avut in anul 2099 o cifra de afaceri de 36 milioane de lei si un profit net de 650.000 de euro, reusind sa faca angajari.