- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Boc s-a salvat din nou: Au lipsit 17 voturi pentru demitere. Filmul zilei de miercuri

27 Oct, 11:46 • gecad.epayment
Motiunea de cenzura impotriva guvernului a primit 219 voturi pentru, astfel ca a doua tentativa din acest an a opozitiei de a demite cabinetul condus de Emil Boc a esuat. In iunie, au lipsit 8 voturi, acum 17 voturi.
Boc s-a salvat din nou: Au lipsit 17 voturi pentru demitere. Filmul zilei de miercuri

DailyBusiness.ro a transmis intreaga zi informatii si imagini in timp real din timpul protestelor si al discutiilor din Parlament.Vedeti aici cum s-au desfasurat protestele de strada

Inaintea dezbaterilor din Parlament, Victor Ponta sustinea ca ar mai fi fost nevoie de doua voturi pentru ca motiunea sa treaca.

In urma cu un an, pe 13 octombrie 2009, guvernul Boc a fost demis printr-o motiune de cenzura, dar presedintele Traian Basescu l-a nominalizat sa formeze un nou guvern, dupa ce prima propunere a acestuia, Lucian Croitoru, a fost respinsa.

Discutiile au fost incordate

Presedintele PSD, Victor Ponta, a transmis, in cadrul discursului sau, mesajul protestatarilor pentru guvernanti si al poetului Adrian Paunescu, si i-a invitat pe parlamentarii puterii sa voteze.

„Vad ca impostura si hotia sunt aici (cu referire la Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatiilor, si premierul Emil Boc – n.r.). Ar trebui sa folositi banii pe care vi-i dau Boc si Udrea pentru a salva viata unor oameni nevinovati”, a spus Ponta, sustinand ca transmite un mesaj din partea protestatarilor printre care s-a aflat in cursul zilei de astazi.

Liderul pesedist a transmis si un mesaj din partea poetului Adrian Paunescu, internat la spitalul Floreasca din cauza unor probleme de sanatate. „Sunt bolnav, vreau sa mai traiesc ca sa vad Romania scapata de acest blestem”, ar fi spus Adrian Paunescu, conform lui Ponta.

Liderul PSD a declarat de la tribuna Parlamentului ca „astazi a inceput sfarsitul pentru regimul Basescu. Indiferent de rezultatul votului, Basescu, Udrea, Boc si Anastase si-au pastrat locul in cartea rusinii istoriei”.

Elena Udrea a expus motivele pentru care guvernul Boc trebuie sa isi continue mandatul, nu inainte insa de a se referi la campaniile de presa care se duc impotriva reprezentantilor puterii.

„Cea mai mare inventie a democratiei noastre o reprezinta partidele televizor. Suntem in mijlocul unor campanii de presa. Nu putem lasa lupul paznic la oi”, a spus Elena Udrea.

In opinia sa, guvernul Boc trebuie sa ramana in functie, printre altele, pentru ca a reusit sa micsoreze costurile lucrarilor publice si sa atraga mai multe fonduri europene decat guvernarea anterioara.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului a dat exemplul salilor de sport, care in timpul mandatului sau s-au facut cu 600.000 euro, fata de 1,1 miliarde euro in guvernarea anterioara. De asemenea, Udrea sustine ca in 2009, ministerul sau a reusit sa atraga fonduri de 1,2 miliarde de euro, iar in 2010 de aproape 3 miliarde de euro. In guvernarea anterioara, ministerul a atras 325 milioane de euro, a spus ea.

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca motiunea cuprinde neadevaruri si masuri populiste in actual context economic si financiar.

Acesta a enumerat in discursul sau, masurile luate de actuala guvernare: mentinerea cotei de impozitare 16%, alocarea a 35,5 miliarde de euro pentru investitii in 2009, fata de 32 miliarde in 2008, mentinerea cotei de 5% la TVA pentru locuinte sociale, neimpozitarea profitului reinvestit, facilitati fiscale pentru firmele care aveau datorii, scutirea de la plata contributiilor sociale pentru companiile care aveau datorii.

Antonescu: Peste 100.000 de IMM-uri desfintate – asta este boala de care trebuie sa ne vindecam?

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit, in cadrul discursului pe care l-a sustinut in Parlament, deste faptul ca maladia invocata de premierul Emil Boc a fost alimentata de toate guvernele din ultimii 20 de ani.

„Trebuie sa plecati, nu pentru ca v-ati apucat sa vindecati maladii ale administratiei acumulate in 20 de ani, pentru ca sub toate guvernele au crescut in permanenta niste boli care ne paralizeaza. Salariul unui profesor, salariu unui politist este boala de care trebuie sa ne vindecam? Peste 100.000 de IMM-uri care au fost desfiintate prin politici aberante este boala de care trebuie sa ne vindecam. Asta e boala pe care o vindecati?”, a spus Crin Antonescu.

Liderul liberal i-a indemnat pe reprezentantii puterii sa voteze, contrar indicatiilor pe care le-au primit de la conducatorii partidelor din care fac parte

„Sunteti datori cu un vot, indiferent care este el. Este dreptul dumneavoastra. Asumati-va raspunderea! Noi reprezentam aceasta tara, noi o conducem, responsabilitatea este a dumneavoastra”, a spus Antonescu, precizand ca vorbeste cu liderul PDL, Vasile Blaga.

Boc: Autorii motiunii propun reteta unui dezastru garantat

„Astazi, Romania se afla la un moment de rascruce. Aveti de facut o alegere majora: mergem mai departe pe calea reformelor si scoatem Romania din criza sau cedam in fata populismului si compromitem sansa acestei tari de a iesi din recesiune economica si de a merge pe crestere in anul 2011”, a spus Boc.

„Inteleg nemultumirea oamenilor pentru ca au scazut salariile si pentru ca se fac disponibilizari. Au dreptul sa fie nemultumiti, dar au dreptul sa cunoasca adevarul”, a precizat acesta.

Premierul a prezentat din nou, cu cifre, cresterea cheltuielilor de personal in anii 2007-2008: „Cheltuielile cu personalul au crescut cu 65% in 2007 si 2008, cele cu asistenta sociala cu 75,5% in 2007 si 2008. In 2008, acestea, cumultat, au ajuns aproape cat totalul cheltuielilor bugetare din 2006. Tendinta de a consuma mai mult decat ne permitem nu putea continua. Pe langa toate acestea, a venit si criza care afecteaza toate statele lumii”.

Populismul si demagogia ne-au incarcat factura crizei, a mai spus Boc.

Premierul a mai spus ca banii cheltuiti pe pomenile electorale si cei obtinuti din privatizarea BCR, in total 11 miliarde de euro, ar fi permis Romaniei, „probabil”, sa nu apeleze la un imprumut extern.

Boc s-a plans de existenta unei facturi mari, a „unui stat supradimensionat, birocratic si obez”, si despre faptul ca guvernantii au fost obligati sa rearanjeze statul roman.

„Daca am fi mentinut tendinta populista, doar in 2009 am fi avut un deficit de peste 12% din PIB, care ar fi insemnat drumul sigur catre prapastie si colaps. Nimeni nu te mai imprumuta pentru a acoperi acest deficit.

„Criza nu a lovit doar Romania si nu a pornit din Romania. Masuri dure de austeritate au fost nevoite sa ia alte guverne. Marea Britanie a impus reduceri ale cheltuielilor de 83 de milairde de lire sterline si disponibilizarea a 490.000 persoane in urmatorii 5 ani”, a aratat Emil Boc.

„Ungaria a majorat TV-ul de la 19% la 25%, Letonia a redus salariile cu 25%”, a exemplificat premierul, subliniind faptul ca aceasta este cea mai grea recesiune din ultimii 60 e ani si ca guvernele responsabile nu i-au masuri populiste, indiferent de costurile politice sau sociale”, a mentionat premierul.

Boc: Iesim din recesiune in 2011

Prim-ministrul a prezentat cateva argumente care sustin aceasta ipoteaza. Astfel, a invocat cresterea productiei industriale (cu 10% in primele 8 luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut), a comenziilor noi in industrie (24%) si a productivitatii muncii (19,5%).

Boc sustine ca segmentul exporturilor a iesit din recesiune si ocupa locul 3 in UE dupa o crestere de 25% in primele 8 luni ale anului.

De asemenea, scaderea somajului, incepand cu luna aprilie, dupa 21 de luni de crestere, este un semn bun pentru economie, in opinia premierului.

„Vom iesi la liman cu conditia sa nu abandonam reforma, sa nu cedam in fata demagogilor, a aventurierilor care incearca sa exploateze suferinta romanilor. Le multumesc celor care au inteles ca nu putem face altfel. Sunt de acord cu cei care ne reproseaza ca unele lucruri le puteam fata mai bine”, a mai spus Boc.

Boc sustine ca autorii textului motiunii de cenzura „propun reteta unui dezastru gatant, drumul catre falimentul pe care am reusit sa-l evitam”..

Pentru a-si sustine aceasta idee, prim-ministrul l-a citat pe un director din cadrul BNR care a spus ca „programul economic al PSD ar arunca Romaina in afara lumii moderne”.

Dan Sova, senator PSD, a citit textul motiunii de cenzura „Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara”.

Acesta a reluat 10 motive pentru care guvernul condus de Emil Boc trebuie demis, prezentate inca de saptamana trecuta.

Senatorul PNL Puiu Hasotti a adus un cadou, o carte „care se numeste „Realizarile Guvernului Emil Boc”, semnata de de un reprezentant al societatii civile”, si care „se citeste foarte usor” pentr ca „e absolut goala”.

In jurul orei 11:30 a inceput dezbaterea motiunii de cenzura in Parlament, sedinta fiind condusa de presedintele Senatului, Mircea Geoana. In sala erau 349 de parlamentari, asadar cvorumul era indeplinit.

De la sedinta lipsesc 121 de parlamentari, potrivit presedintelului Senatului.

Inainte sa intre in sedinta, Mircea Geoana, presedintele Senatului, a fost intrebat de cate voturi mai are nevoie opozitia pentru ca motiunea sa treaca, dar a evitat sa dea un raspuns.

In schimb, presedintele PSD, Victor Ponta, sustine ca ar mai fi nevoie de doua voturi.

Votul motiunii de cenzura va fi secret, cu bile. Pentru adoptarea motiunii de cenzura sunt necesare 236 de voturi favorabile.

Premierul Emil Boc a facut cateva declaratii de presa la ora 11:15.

„Guvernul a facut exact ceea ce trebuie pentru a limita efectele crizei si a scoate Romania din recesiune. Din criza nu se iese cu populisme si masuri care sa agraveze situatia Romaniei”, a spus Boc.

Premierul a adaugat ca „economia arata semne ca suntem pe drumul cel bun si daca nu facem pasi inapoi avem sanse sa iesim din recesiune in 2011”

Intrebat daca membrii PDL vor vota in favoarea motiunii de cenzura, Boc a raspuns: „Exclus, exclus”.

Aceasta este a cincea motiune de cenzura impotriva guvernului Boc.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția Română. Viteză, alcool și droguri, principalele cauze
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția ...
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital și mai multe mașini au fost distruse
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani ...
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, dreapta credinţă, curată ca aurul.”
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, ...
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Test de inteligență. Găsește cele trei greșeli din imagine în mai puțin de 10 secunde
Test de inteligență. Găsește cele trei greșeli din imagine în mai puțin de 10 secunde
Polonia amenință că îl va aresta pe Netanyahu dacă participă la comemorarea de la Auschwitz din ianuarie 2025
Polonia amenință că îl va aresta pe Netanyahu dacă participă la comemorarea de la Auschwitz din ...
Fiul unui cunoscut milionar din București a înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii. Bărbatul a fost reținut de oamenii legii
Fiul unui cunoscut milionar din București a înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii. Bărbatul ...
Turcia anunță o creștere cu 30% a salariului minim, care ajunge la 630 de dolari din 2025
Turcia anunță o creștere cu 30% a salariului minim, care ajunge la 630 de dolari din 2025
7 sfaturi pentru un păr sănătos în sezonul rece. Cum să îngrijești părul toamna și iarna
7 sfaturi pentru un păr sănătos în sezonul rece. Cum să îngrijești părul toamna și iarna
Bulgaria se apropie de îndeplinirea ultimului criteriu pentru aderarea la zona Euro
Bulgaria se apropie de îndeplinirea ultimului criteriu pentru aderarea la zona Euro
O țară din Uniunea Europeană reintroduce serviciul militar obligatoriu, în fața amenințării rusești
O țară din Uniunea Europeană reintroduce serviciul militar obligatoriu, în fața amenințării rusești
Un avion de pasageri care zbura din Azerbaijan spre Rusia s-a prăbușit în Kazahstan. Au fost identificați numai 12 supraviețuitori, din 72 de persoane
Un avion de pasageri care zbura din Azerbaijan spre Rusia s-a prăbușit în Kazahstan. Au fost identificați ...
MApN respinge informațiile conform cărora o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României
MApN respinge informațiile conform cărora o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României
Lista punctelor de trecere a frontierei care se închid de la 1 ianuarie 2025, când România aderă complet la spațiul Schengen
Lista punctelor de trecere a frontierei care se închid de la 1 ianuarie 2025, când România aderă ...
Mesajul de Crăciun al lui Nicușor Dan: „Suntem prea mulţi oameni buni în România ca să nu reuşim. Crăciun fericit tuturor!”
Mesajul de Crăciun al lui Nicușor Dan: „Suntem prea mulţi oameni buni în România ca să nu reuşim. ...
Mesaje de Crăciun 2024. Cele mai ingenioase urări pe care să le faceți familiei, prietenilor sau colegilor
Mesaje de Crăciun 2024. Cele mai ingenioase urări pe care să le faceți familiei, prietenilor sau ...