- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Boc sustine ca Guvernul nu a deschis \”surubul angajarii\” in sectorul public si nu incalca acordul FMI

08 Apr, 12:37 • Redactia DailyBusiness
Decizia Guvernului de a permite angajarea pe posturile vacante a unor functionari care sa lucreze la atragerea fondurilor comunitare nu presupune "deschiderea surubului angajarilor" in sectorul public si nici nu incalca acordul incheiat cu Fondul Monetar International, a declarat premierul Emil Boc.
Boc sustine ca Guvernul nu a deschis \surubul angajarii\ in sectorul public si nu incalca acordul FMI

El a sustinut ca ordonanta de urgenta adoptata, miercuri, de Guvern privind ocuparea unor posturi in sectorul public permite doar suplimentarea, acolo unde este cazul, a numarului de posturi pentru atragerea fondurilor europene, in vederea diminuarii restantelor si a intarzierilor inregistrate pana in prezent in acest proces.

„Aceasta ordonanta de urgenta nu modifica nimic din cadrul legal existent si agreat cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) cu privire la angajarile in sectorul public. Acele posturi care raman vacante se orienteaza cu prioritate numai spre fonduri europene, pentru acele sectoare unde avem personal deficitar, tocmai pentru a avea coordonarea acestui element”, a spus Boc.

„Deci n-am deschis surubul angajarilor in sectorul public de stat, ci dimpotriva, acel procent de 15% permis in urma vacantarii posturilor, adica la sapte disponibilizari se poate face o angajare, acea angajare sa se faca cu prioritate pe acele domenii legate de fondurile structurale”, a adaugat premierul.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanta de urgenta, ca va angaja personal suplimentar „cu prioritate” in structurile implicate in atragerea si gestionarea fondurilor comunitare, in limita celor 15% din totalul locurilor vacante care pot fi ocupate in sectorul public si prin redistribuire de posturi din alte institutii.

Posturile vacante la nivel guvernamental vor fi ocupate cu aprobarea Executivului, dupa o centralizare a tuturor posturilor vacante de la toti ordonatorii principali de credite. Centralizarea va fi efectuata de catre Ministerul Finantelor, pana la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, cu incadrarea in procentul de 15% din posturile vacante.

Dupa ce va fi efectuata o centralizare a acestor posturi vacante, va fi operata o redistribuire a acestor posturi, „cu prioritate” spre structurile care se ocupa de gestionarea fondurilor europene, conform ordonantei de urgenta.

Posturile vacante vor fi ocupate prin doua modalitati, folosindu-se doua tipuri de acte normative, respectiv memorandum, pentru transmiterea de posturi vacante de la un ordonator principal de credite la altul, in structurile care au atributii in gestionarea fondurilor europene, si prin hotarare de guvern, pentru redistribuirea de posturi vacante si a fondurilor aferente acestor posturi, intre bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat.

Guvernul sustine ca scopul ordonantei de urgenta este de a rezolva, in primul rand, una dintre prioritatile strategice, si anume absorbtia fondurilor europene.

In urma cu doua saptamani, Executivul a anuntat ca va bugeta angajarea a aproximativ 100 de functionari care sa lucreze in domeniul atragerii fondurilor UE, la nivelul celor cinci autoritati de managament.

In 2009, Guvernul a suspendat ocuparea prin concurs a posturilor din sectorul public, cu exceptia doar a unui procent de maxim 15% din totalul posturilor vacante, dar numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Legislatia in vigoare prevede ca salariile de baza pentru functionarii care gestioneaza fonduri UE pot fi majorate cu pana la 75%, in functie de indeplinirea unor criterii. Activitatea angajatilor este evaluata cel putin o data pe an, ocazie cu care procentul de majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultate.

Urmărește Daily Business pe Google News