„Eu cred ca este un program care va avea doua efecte pozitive. In primul rand, romanii care platesc chirie 200-300 de euro azi, de maine vor plati aceiasi bani lunar si vor avea propria casa”, a afirmat Boc.
„In al doilea rand, se dezgheata creditarea in economie pentru ca, iata, cu exceptia unei banci care are un program separat, toate cele 19 banci sunt in program si acorda credite pentru romani. In al treilea rand, sa nu uitam ca este un domeniu al constructiilor, care are o contributie importanta la PIB. El va beneficia, prin aceasta masura, de un sprijin, astfel incat sa aduca eficienta in economia romaneasca”, a mai spus premierul.
El a precizat ca are informatii ca, la nivelul intregii tari, bancile au adunat circa 10.000 de cereri prin „Prima Casa”, de cand a fost lansat programul.
„Procedurile tehnice nu mai tin de Guvern, tin de banci. Noi am pregatit tot cadrul normativ in asa fel incat sa nu mai fie nicio obiectie, bariera sau piedica. Astazi, prin orice varianta iti poti cumpara o casa cu o garantie de la stat de 60.000 de euro. Sunt convins ca va avea efecte benefice pentru economia romaneasca si, daca se va dovedi a fi de mare succes, il vom finanta si anul viitor, tot prin sistemul garantiilor guvernamentale”, a spus Boc.
Acesta a ajuns, vineri seara, in Bistrita-Nasaud, si a avut o intrunire cu activul PDL. Sambata, Boc s-a intalnit cu sefii institutiilor descentralizate, cu oameni de afaceri, lideri sindicali si cu primarii din judet.
Persoanele care vor sa ia credite prin programul „Prima Casa” vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.