Prezent marți, 20 septembrie, la New York, la o reuniune a miniștrilor de externe în Format București 9, șeful diplomației române a pus accentul pe importanţa tragerii la răspundere a Rusiei prin intermediul instrumentelor de drept internaţional.
„Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la cele mai recente evoluții din Ucraina și la impactul acestora asupra securității europene și euroatlantice. Oficialul român a evidențiat faptul că prioritatea trebuie să constea în continuarea măsurilor de sprijin multidimensional pentru Ucraina și a celor de presiune asupra Rusiei, inclusiv printr-un nou pachet de sancțiuni, și a pus accentul pe importanța tragerii la răspundere a Rusiei, prin intermediul instrumentelor de drept internațional”, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Șeful diplomației române a evidențiat, de asemenea, necesitatea ca la nivelul comunității internaționale să fie avute în vedere măsuri concrete de sprijin pentru toate regiunile lumii afectate de criza alimentară generată de Rusia. Bogdan Aurescu a adus în dezbatere, totodată, presiunea generată de crizele energetică și alimentară și a arătat că menținerea solidarității și unității europene și euroatlantice este esențială.
Bogdan Aurescu a discutat și situația Centralei nucleare de la Zaporizhzhia, subliniind necesitatea demilitarizării zonei și a evitării creării unei noi situații de conflict prelungit.
Ministrul Afacerilor Externe a reiterat, de asemenea, aprecierea pentru creșterea prezenței militare a SUA în România și a evidențiat necesitatea consolidării, în continuare, a prezenței aliate pe întreg Flancul Estic, conform evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre și deciziilor recentului Summit NATO de la Madrid.
La reuniune au participat opt miniștri și un adjunct de ministru din statele aliate de pe Flancul Estic, membre ale Formatului B9, precum și Wendy Sherman, adjunctul Secretarului de Stat al SUA.
Citește și: Razboiul din Ucraina si sanctiunile economice impuse Rusiei: temeri pentru o noua criza alimentara
Bogdan Aurescu a mai vorbit, recent, în cadrul unor discursuri, despre poziția sa cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina.
„Curajul poporului ucrainean, inclusiv tineri ca dumneavoastră, în acţiunea de a-şi apăra libertatea şi democraţia este o inspiraţie. Astfel, avem obligaţia morală nu doar să îi sprijinim şi să le acordăm ajutor, ci şi să susţinem şi să apărăm principiile democratice în lumea întreagă”, a declarat oficialul român la deschiderea Forumului Tinerilor din cadrul Comunităţii Democraţiilor.
„Generaţia dumneavoastră a crescut fără să cunoască războiul. Valorile democraţiei, spiritul libertăţii, al drepturilor omului, care sunt bazele ordinii internaţionale, au creat fundamentul pentru pace şi o lume mai bună în care să trăiască generaţiile viitoare. Cu toate acestea, ororile pe care le-am văzut în Ucraina de la finalul lunii februarie – care sunt un atac nu doar asupra securităţii, ci şi asupra valorilor şi principiilor fundamentale ale democraţiei – sunt o lecţie amară despre cât de fragile sunt democraţiile”, a spus şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres.
Te-ar putea interesa și: Rusia mobilizează primii 300.000 de rezerviști, după ce Putin a anunțat că va răspunde Occidentului pe toate căile necesare pentru a-și „apăra țara”