Guvernul va permite primarilor sa majoreze taxele si impozitele in functie de necesitatile locale si de „gradul de suportabilitate” al populatiei, conform documentului intitulat Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014, si prezentat, pe surse, de Mediafax. Masura va fi adoptata prin introducerea unui sistem in care suma impozabila a cladirilor si terenurilor din intravilan va fi raportata la valoarea mai mare de piata a acestora.
Strategia se mai refera, printre altele, la reducerea CAS-urilor cu 2 puncte procentuale si mentinerea TVA si a cotei unice la nivelurile din prezent.
Unii experti in fiscalitate, chestionati de DailyBusiness.ro, refuza din start sa creada in majorarea de taxe sus-amintita. „Refuz sa cred ca Guvernul se gandeste la asa ceva. Pana nu vom vedea un document oficial, ramane o idee lansata pe surse, probabil pentru a testa reactiile opiniei publice„, a declarat consultantul Gabriel Biris.
La randul sau, consultantul Bogdan Baltazar spera ca este vorba de o intoxicare. „Sa indexezi impozitele in functie de valoarea cladirilor si terenurilor inseamna sa ai o grila de calcul. Nu exista asa ceva, sau poate, cine stie, din laboratoarele Finantelor va aparea o astfel de struto-camila, probabil cu estimari multianuale privind evolutia preturilor”, a afirmat Baltzar.
[quote=Gabriel Biris, consultant economic]Sper sa fie o intoxicare. Nu vad cum se poate anticipa valoarea unei proprietati[/quote]
Daca insa povestea se anunta a fi reala, expertii in fiscalitate estimeaza o adevarata cursa a cresterii taxelor si impozitelor.
„Vor creste taxele practic fara limita”, spune Baltazar. „Iar daca e sa creasca, primariile vor impune noile taxe si impozite inca din acest an, pentru a fi digerate de populatie. Anul viitor este unul electoral, asa ca nimeni nu va dori surprize de acest gen”, a mai declarat consultantul. Cu cat vor creste taxele si impozitele?
Gabriel Biris spune ca, in prezent, exista o limita de 20% impusa de stat. Autoritatile au insa, si acum, posibilitatea de a majora taxele cu procente mai mari in cazul agentilor economici.
„Avem deja situatii aberante. Intr-un imobil, exista diferente de 100 de ori intre diverse apartamente, pentru ca unele sunt pe persoana fizica, alte pe persoana juridica”, afirma acesta.
Politica bunului plac
Finantistul Gabriel Biris spune ca este foarte curios sa vada ce va urma dupa publicarea, pe surse, a informatiilor privind Strategia Fiscala 2012-2014. Procedura ar urma sa fie reglementata prin modificarea legislatiei fiscale.
„Formularea este neclara, nu spune practic nimic concret”, afirma consultantul Dan Badin, de la Deloitte. „Nu este clar daca va fi o majorare, sau vor exista niste limite sub care se va umbla. Nici daca se pune problema modificarii taxelor pentru persoanele fizice si/sau juridice. Asteptam sa primim mai multe explicatii”, a mai declarat acesta.
Bogdan Baltazar este sigur ca „nu iese fum fara foc. „Este clar ca se incearca pasarea responsabilitatilor catre autoritatile locale. Le-a fost spus: ‘baieti, de acum incolo, trebuie sa va descurcati pe propriile picioare’. Ma tem ca fara o reglementare clara, vom asista la situatii aberante”, afirma consultantul.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Sa stabilesti taxele locale in functie de valoarea imobilelor inseamna sa institutionalizezi coruptia[/quote]
Baltazar avertizeaza ca daca taxele locale vor creste, asta nu inseamna ca statul va aduna mai multi bani. Dimpotriva, va inflori coruptia din sistem. „Va dati seama ce negocieri se vor duce pentru a se inchide ochii la imobile, terenuri etc”, spune Baltazar. „E o bomba cu ceas care, daca va fi detonata, va da peste cap economia„, mai spune acesta.
Consultantul fiscal Dan Badin remarca faptul ca, in stirea aparuta in presa, se precizeaza ca veniturile la bugetele locale vor creste cu 5 respectiv 10 puncte procentuale in 2013 si 2014, fata de media anilor 2008-2010.
„Aceasta crestere este una generata de evolutia economiei. Nu cred ca ia in calcul o posibila majorare de taxe si impozite locale”, afirma acesta.
Strategia Fiscala 2012-2014 prevede ca veniturile administratiilor locale ar urma sa creasca „pe baza unor masuri de control si evaluare riguroasa a averilor, chiriilor si terenurilor, concomitent cu cresterea bazei impozabile prin includerea unor terenuri agricole in sfera de impozitare”.