Regulile plafoneaza la circa 25% partea din bonus care poate fi oferita in bani, restul urmand sa fie acordat in actiuni care vor putea fi vandute doar dupa o perioada de trei ani. Multe din fondurile de hedging vor evita regulile referitoare la acordarea de actiuni, in functie de „profilul de risc” al firmei, se arata intr-un comunicat al Comisiei Autoritatilor Europene de Supraveghere Bancara.
„Nu toate institutiile trebuie sa se conformeze reglementarilor in acelasi fel si in aceeasi masura. Unele institutii financiare vor trebui sa aplice politici mai sofisticate”, se mentioneaza in comunicat.
Autoritatile de reglementare din UE trebuie sa adopte propunerile Comisiei in cadrul unor masuri de a limita asumarea de riscuri, considerata principala cauza a celei mai grave crize financiare de la Marea Depresiune din anii ’30.
Organizatiile bancare, inclusiv Asociatia Bancherilor Britanici, au facut lobby pentru schimbarea regulilor, sustinand ca orice acord in privinta bonusurilor trebuie sa se aplice la nivel mondial. Reglementarile au fost modificate, insa, doar pentru a clarifica modul de implementare, a anuntat autoritatea europeana.
„Propunerile sunt un pas in directia potrivita. Foarte mult depinde de modul cum vor fi implementate”, a spus Tom Kirchmaier de la London School of Economics.
Bonusurile trebuie impartite in actiuni si bani, iar cel putin jumatate din fiecare segment trebuie amanat pentru trei ani sau mai mult, a explicat Comisia.
Totodata, regulile includ posibilitatea ca autoritatile de reglementare nationale sa poata cere returnarea bonusurilor platite bancherilor care sunt identificati, ulterior, a fi cauzat pierderi, prin asumarea de riscuri, institutiei financiare pentru care au lucrat. In plus, bonusurile vor fi limitate si in functie de valoarea salariului fix.
Autoritatile de reglementare pot impune unei banci sa pastreze pentru consolidarea capitalului fonduri destinate platii de bonusuri, daca rezervele institutiei financiare sunt prea mici. In plus, acordarea de prime nu trebuie sa impiedice o achitare ordonata a ajutoarelor de stat primite de la guverne.