Productia interna de BCA s-a ridicat anul trecut la circa 2,14 milioane metri cubi, in vreme ce volumul de materiale de zidarie ca blocuri ceramice (caramida) s-a situat la 1,31 milioane mc, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).
Claudiu Georgescu, directorul general al APMCR, observa ca desi productia de BCA a fost cu circa 60% mai mare decat cea de caramida, importurile de blocuri ceramice au fost mult mai mari decat cele de BCA.
Adriana Iftime, director general al Patronatului Societatilor in Constructii (PSC) explica la randul sau ca romanii sunt traditionalisti carora le place casa din zidarie.
„Ca urmare a schimbarilor climatice, caramida traditionala nu mai este un bun izolator termic. Dar noile blocuri ceramice cu pori prezinta proprietati termoizolante bune”, a precizat Iftime.
Claudiu Georgescu este de parere ca materialele de constructii de tip caramida au o durata de viata mai lunga, se folosesc la constructiile pentru mai multe generatii, au soliditate, rezistenta mecanica buna si sunt reciclabile. „Blocurile ceramice, in plus, prezinta avantajul unei viteze mai mari de punere in opera, deci o valoare mai mica a manoperei”.
Iftime subliniaza ca, dupa criteriul pretului, sunt de preferat casele din BCA.
„Daca ne gandim si la pret, ne ducem spre casa din BCA, cu stalpi din beton. Aceasta prezinta o buna izolare termica dar este mai putin ecologica decat zidaria de caramida”, a adaugat Iftime.
Georgescu sustine ca pretul caselor din BCA este cam la acelasi nivel cu cel al caselor din caramida. „BCA-ul este caracteristic constructiilor de masa, unde necesita o livrare de volum si rapida. Poate fi folosit in ansamblurile de locuinte, pana la un anumit nivel”, a mai spus Georgescu de la APMCR.
Desi admite ca „cea mai la indemana este casa din BCA”, Adriana Iftime sustine ca BCA-ul prezinta cea mai mare radioactivitate dintre toate materialele de constructii, rezultate in urma unor procese de ardere.
La celalalt capat, lemnul reprezinta cel mai ecologic material de constructie, potrivit Adrianei Iftime. „Lemul este recomandat in cazul in care casa se contruieste intr-o zona in care accesul la lemne este facil, pretul fiind mai scazut. Trebuie sa tinem cont ca intretinerea ulterioara este mai scumpa si trebuie realizata o data la un an sau doi ani”, a specificat oficialul PSC.
La randul sau, Claudiu Georgescu spune ca trendul european este pentru constructii ecologice, insemnand utilizarea unor materiale de constructii provenite din resurse locale, cu proprietati termoizolante bune si posibilitati de reciclare.
„Lemnul ramane un material de constructii ideal pentru locuintele unifamiliale. Se poate prelucra usor, are caracterisitici termoizolante medii spre superioare, are o rezistenta mecanica buna si este o sursa relativ disponibila si regenerabila. Construirea caselor de lemn necesita insa personal specializat”, a adaugat Georgescu.
Folosit initial pentru casele de vacanta, din cauza scumpirii locuintelor, lemnul a inceput sa aiba utilizari si in segmentul caselor de locuit permanent, potrivit lui Gabriel Hanganu, directorul general al producatorului de case din lemn, Ecomed Bucuresti.
Casele din lemn masiv sunt mai ieftine cu pana la 20-50% fata de cele din beton si mai rapid de construit, sustin reprezentantii Ecomed.
Pretul mediu al unei case din lemn este cuprins intre 250 si 350 de euro/mp.
„Pentru o casa cu suprafata medie cuprinsa intre 100-120 mp, durata de livrare este 60-120 zile de la semnarea contractului iar montarea se face in 7-14 zile”, au explicat reprezentantii Ecomed.
Ei au mentionat ca printre avantajele caselor din lemn se numara rezistenta sporita la miscari seismice, costurile reduse la climatizare deoarece sunt calduroase iarna si racoroase vara.
Reprezentantii Ecomed au adaugat ca lemnul are un coeficient foarte bun de izolatie fonica si termica, mult superior celor ale constructiilor din caramida sau beton.
In ceea ce priveste structurile metalice, Adriana Iftime considera ca acestea reprezinta o solutie mai noua.
Reprezentantii furnizorului de solutii de constructii pe structuri metalice House Factory sustin ca structurile metalice de otel galvanizat sunt mai usoare (cu 60-70% mai usoare decat structurile de lemn si de 15-20 de ori decat BCA, caramida, beton), sunt mai rezistente, mai flexibile si elimina pierderile (sau furturile) de pe santier.
„Datorita materialelor mai usoare pot fi folosite in zone de pamant redate recent circuitului imobiliar (foste gropi de gunoi), terenuri nisipoase sau pietroase, precum si cu panze freatice de suprafata”, au adaugat reprezentantii House Factory.
Totusi, Claudiu Georgescu de la APMCR atrage atentia ca aceasta solutie poate fi dezavantajoasa, in conditiile scumpirii otelului.
Reprezentantii House Factory au mai mentionat ca structurile metalice pentru o casa de 150 mp pot fi uzinate in fabrica in maxim 6 ore. „Montajul dureaza intre 7-10 zile (in functie de complexitatea proiectului). Un imobil de aproximativ 150 mp (P+1) poate fi livrat la cheie in 90 de zile”.
Pretul unor astfel de materiale este mai mic in cazul distribuitorilor. „Francizatii cumpara structurile metalice (include structurile metalice usoare, structurile de rezistenta seismica, intarituri speciale, ancore, autofiletante, proiect de rezistenta si plan de montaj) cu 4,25 euro/kg (aprox. 165 euro/mp)”, au detaliat reprezentantii companiei.
Nefrancizatii (cei care doresc sa construiasca in regie proprie) cumpara cu 6,80 euro/kg (adica aprox. 265 euro/mp). Placarile (inclusiv izolatia termica si fonica) costa in medie 100 euro/mp extra, iar finisajele inca 90-100 euro/mp.
Placarea exterioara este facuta cu placi de beton usor izolat termic si fonic. La interior se placheaza cu OSB si gipscarton.