Bram Boon, in varsta de 52 de ani, va prelua din 1 octombrie conducerea biroului ING Asigurari din Grecia.
Incepand cu 1 iulie, Cornelia Coman, actualul director general adjunct, va conduce ING Asigurari de Viata timp de trei luni, pana cand se va stabili un succesor.
DailyBusiness: Care credeti ca sunt principalele dumneavoastra realizari in Romania?
Bram Boon: Timp de patru ani, adica din 2004 pana in prezent, de cand ocup pozitia de CEO la ING Asigurari de Viata si, mai tarziu, la ING Pensii, afacerile firmei de asigurari s-au dublat si compania de pensii are in acest moment o cota de piata de 39,3%. Totodata, am ocupat functia de presedinte al Asociatiei de Pensii Administrate Privat din Romania si am fost un sustinator al reformei sistemului de pensii.
DB: Cum s-a dezvoltat piata romaneasca de asigurari in ultimii ani?
BB: Ponderea asigurarilor de viata in Romania continua sa fie scazuta in comparatie cu alte tari. Una dintre cauze ar fi veniturile, care nu permit tuturor sa aloce fonduri pentru o asigurare. Se formeaza insa o categorie de oameni, clasa de mijloc am putea spune, care a atins deja un anumit statut social si financiar si incepe sa devina interesata de acest aspect.
Pe masura ce oamenii devin mai constienti de nevoile familiei si se gandesc mai mult la ei, economia creste si ea si din ce in ce mai multi isi vor permite asigurari de viata.
[quote]In urma cu patru ani, cand am venit in Romania, pe strazi vedeam aproape numai Dacii, iar la marginea Bucurestiului gaseam carute cu cai, care au disparut acum. Acest lucru arata o dezvoltare economica foarte buna.[/quote]
DB: Ce perspective credeti ca are aceasta piata pentru urmatorii 2 ani?
BB: Cu siguranta, piata romaneasca de asigurari va creste. Ne asteptam la o rata de penetrare de 25% in urmatorii ani. Piata este din ce in ce mai concurentiala, companiile sunt tot mai interesate de investitii. Din nou, vreau sa subliniez faptul ca pensiile private au contribuit foarte mult la dezvoltarea asigurarilor de viata in Romania. Portofoliul de clienti creste constant si, pe acest fond, odata creata relatia, putem veni cu propunerile de asigurari de viata.
DB: Daca v-ati fi continuat cariera aici, care ar fi fost principalele obiective?
BB: Obiectivele companiei nu se vor schimba in absenta mea. Eforturile noastre se vor indrepta in continuare catre cresterea venitului din prime cu 22% si obtinerea unui numar de 110.000 de noi contracte.
DB: Care vor fi prioritatile pe piata din Grecia?
BB: Compania de asigurari a ING din Grecia are mai multe linii de business, iar asigurarile de sanatate sunt foarte dezvoltate. Reforma pensiilor inca nu a avut loc si sper sa avem acelasi succes ca aici. Aceasta este una dintre provocarile pe care am intalnit-o si in Romania.
DB: Ce va place in Romania?
BB: Nu stiam nimic de Romania inainte sa vin aici, cunosteam doar muzica gipsy. Stiam si de Revolutie, care la televizor arata impresionant. Cand am venit insa aici, am fost convins ca acesta este locul in care vreau sa stau. In timpul liber imi place sa explorez orasul impreuna cu sotia si copiii. Petrecem mult timp in parcuri si ne plac restaurantele traditionale romanesti. Foarte des mergem la munte, unde natura este foarte frumoasa.
DB: Ce locuri ati vizitat?
BB: Am vizitat Predeal si Sinaia si am ajuns si in Moldova, Maramures si Delta Dunarii. Am multe amintiri frumoase din perioada petrecuta aici, imi place sa cunosc diferite culturi. Partea trista este ca in cei trei-patru ani in care lucrezi in alta tara iti faci prieteni, iar dupa aceea pleci.
DB: Ce veti lua cu dumneavoastra din Romania?
BB: Am sa preiau deprinderile, afectivitatea si emotionalitatea romanilor. Sunt foarte mandru de acesta tara, mai ales dupa ce am vazut ca ziarele din Olanda au inceput sa scrie lucruri bune despre Romania, fapt ce inainte nu se intampla, vorbindu-se doar de rromii de aici.
[quote]Este interesant sa lucrezi in mai multe tari, nu mi-ar fi placut sa stau la acelasi job si in aceeasi casa 35-40 de ani.[/quote]
DB: Cum vi se par angajatii romani?
BB: In Olanda, multe zile de la serviciu erau plictisitoare, dar in Romania nu mi s-a intamplat niciodata sa ma plictisesc pentru ca angajatii de aici au parca mai multa energie si entuziasm.
DB: Daca ar trebui sa renuntati la asigurari, in ce domeniu ati lucra?
BB: Daca nu ar fi fost cariera din domeniul financiar, mi-as fi dorit sa fiu muzician… dar fiecare are astfel de vise la inceput. Am fost atras insa mai mult de muzica cifrelor. Am studiat matematica la Utrecht, iar apoi actuariat la Amsterdam si un MBA la Rotterdam.
DB: Ati lucrat numai pentru grupul ING…
BB: Am inceput ca trainee in cadrul companiei de asigurari a grupului ING, apoi am plecat in Australia pentru a fi actuar general in acelasi grup, dupa care m-am intors in Olanda, pentru a activa ca manager de operatiuni al ING. Am lucrat la ING Bank, iar apoi am plecat in Indonezia, dupa care am venit in Romania.