In opinia acestuia, sistemul bancar va reusi sa treaca de „linia rosie” in 2011 din punct de vedere al profitabilitatii si ar putea incheia anul cu castig de 100 de milioane de euro, in conditiile in care presiunea care exista in prezent pe provizioane ar putea incepe sa scada din semestrul doi.
„Cred ca primele sase luni din an vor fi inca dificile din punct de vedere al provizioanelor, care ar putea incepe sa scada insa din semestrul doi al lui 2011”, a spus el.
La sfarsitul lui septembrie 2010 sistemul bancar inregistra o scadere de 110 milioane de euro, a spus Bunescu, care este de parere ca pierderea s-a adancit spre final de an.
In opinia sa, creditele corporate vor genera in continuare cel mai mare volum din imprumuturile bancilor catre segmentul privat. Cu toate acestea, cererea solvabila de credite ar putea creste si in sectorul retail datorita cresterilor de venituri. Petre Bunescu estimeaza o crestere de 10% a creditelor la sold pentru 2011 pentru intregul sistem.
O parere usor mai rezervata in privinta creditarii are Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca locala, care este de parere ca majorarea soldului de credite va fi usor mai accelerata in 2011 fata de 2010, dar va ramane la o singura cifra.
Anul trecut, creditul neguvernamental a inregistrat o creste anuala nominala de 3,5%, potrivit datelor furnizate de banca centrala pentru luna noiembrie (ultimele date oficiale de la nivelul pietei n.r.), dar in termeni reali a inregistrat o scadere de 3,9%.
Factorii care vor determina aceasta crestere mai alerta a creditarii in 2011 ar putea fi parcursul mai bun al economiei in acest an fata de 2010. „Mediul privat s-a restructurat, sectorul bancar s-a restructurat prin reducere de unitati, de personal, ceea ce inseamna ca mediul privat isi va reveni”, a spus Lucian Anghel, care a completat ca sectorul public trebuie sa se restructureze inca.
Economistul sef al BCR este de parere ca activele sistemului bancar vor avea o evolutie relativ similara cu aceea a creditelor.
Anghel crede la randul sau ca in prezent exista cerere solvabila in special la nivelul companiilor si mai putin in sectorul retail. Anul trecut, creditarea persoanelor fizice a fost impulsionata in special de programul Prima Casa II, insa trebuie vazut „daca programul va fi lansat si sub ce forma, in 2011”.
Anghel este mai pesimist decat directorul adjunct al BRD in privinta profitabilitatii sistemului si crede ca in 2011 sistemul va ramane pe minus din cauza cheltuielilor cu provizioanele.
La inceputul lui 2010, activele nete ale sistemului bancar au fost de 329,39 miliarde lei, in crestere cu circa 5% fata de inceputul lui 2009.
Tot atunci, Banca Comerciala Romana detinea active nete in valoare de 62,9 miliarde lei, iar BRD active de 46,24 miliarde lei.