„Chestionarele trimestriale privind creditarea companiilor la care raspund bancile indica parerea unanima ca IMM-urile reprezinta cea mai riscanta categorie de debitori, prin structurara financiara mai slaba, prin posibilitatile mai reduse de finantare, dar si concurentei accentuate de pe unele paliere economice. In plus, foarte multe IMM-uri depind de un anumit client sau furnizor”, a spus Ionita, in cadrul unui seminar economic, citat de Mediafax.
El a precizat ca sunt cazuri in care IMM-urile intra in insolventa „peste noapte”.
„Privind aceste date nu se poate concluziona ca IMM-urile sunt o categorie privata de accesul la creditare. Intr-un astfel de context, caracteristicile punctuale ale firmei cu privire la abordarea pietei si planul de afaceri devin distinctive si pot convinge institutiile financiare sa acorde finantate”, a explicat Ionita.
El a mai aratat ca, potrivit raportului de stabilitate financiara al BNR din 2009, IMM-urile reprezinta circa doua treimi din creditele acordate de sistemul bancar romanesc, desi genereaza doar 50% din valoarea adaugata bruta generata de economie.
Totodata, oficialul BRD a precizat ca solicitarile de creditare din partea clientilor potentiali sunt sub nivelul de la inceputul anului 2005 si ca activitatea de creditare este orientata catre monitorizarea clientilor, restructurari si reesalonari ale datoriilor.
„Un efect al contextului actual este consolidarea relatiei banca-client, fiind evident ca bancile se indreapta preponderent catre clientii cunoscuti, cu care au o relatie de durata, pentru a controla mai eficient riscurile asumate”, a continuat Ionita.
El a explicat ca principalele elemente generatoare ale ieftinirii creditarii vor fi stabilizarea economica, reducerea gradului de risc asociat Romaniei si aparitia unor surse concurente de finantare (piata de capital, suportul actionarilor, finantare externa).
„Principalele sectoare economice care ar trebui sa contracteze finantare sunt proiectele de infrastructura de transport si retele edilitare, avand in vedere corelatia demonstrata intre gradul de dezvoltare al infrastructurii si avansul PIB, industria energetica, farmaceutica, constructoare de masini si mijloace de trasnsport, tehnologia informatiei si telecomunicatiile, dar si agricultura, cu conditia unei politici coerente in domeniu”, a mai afirmat oficialul BRD.
El anticipeaza ca creditul de consum, care a cunoscut o dezvoltare rapida in ultimii ani, atingand o pondere de 75% din imprumuturile populatiei, va ramane un actor important pe piata locaa, din cauza gradului extrem de redus de inzestrare a populatiei cu diverse articole casnice si a popularitatii pe care o vor castiga cardurile de credit.
Totusi, Ionita crede ca, pe termen scurt, sub efectul aversitatii fata de risc, este de asteptat ca ponderea creditelor negarantate sa se diminueze sensibil.