„Nivelul actual al rezervelor minime obligatorii mi se pare util. Este unul din instrumentele cu care BNR lupta impotriva inflatiei si este de preferat acest cuantum al rezervelor minime decat o politica monetara ineficienta”, a spus Patrick Gelin, presedintele BRD SocGen joi, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare ale BRD pe 2007.
„Mai mult, cred ca este sanatos ca rezervele sa ramana la acest nivel. Ceea ce nu mi se pare normal sunt randamentele platite de banca centrala pentru aceste rezerve”, a mai spus Gelin.
In prezent, banca centrala a fixat un nivel al rezervelor minime de 40% pentru creditele si depozitele in valuta si de 20% pentru cele in lei.
Acesta a mentionat ca in 2007 banca pe care o conduce a diminuat ponderea creditelor de consum in total credite oferite, acesta fiind cel mai riscant segment de finantare. Cota de piata a bancii pe acest segment a scazut de la 25-26% in 2006 la 21,22% in 2007.
In ceea ce priveste depozitele, BRD controleaza circa 20% din piata locala, un procent in crestere fata de anul trecut.
In cazul celorlalte produse puse la dispozitia clientelei, BRD detine o cota de piata cuprinsa intre 17 si 20%. Cota de piata a bancii dupa total active a fost estimata de presedintele BRD la circa 16%.