- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Brokeri: Polita RCA ar trebui sa ajunga la minim 160-180 euro

03 Oct, 17:39 • Redactia DailyBusiness
Prima minima la asigurarile RCA - segment care detine peste 37% din volumul total de subscrieri pe asigurari generale - ar trebui sa ajunga la un nivel de 160-180 de euro pentru a putea acoperi daunele dar si cheltuielile asiguratorilor, spun brokerii din piata.
Brokeri: Polita RCA ar trebui sa ajunga la minim 160-180 euro

„Calculele arata ca doar prima tehnica minima, care arata frecventa si dauna medie la RCA, ar trebui sa se situeze la 128 de euro, in conditiile in care se estimeaza o frecventa a daunelor de 8% si o dauna medie de 1.600 de euro (*prima tehnica = frecventa daunelor X dauna medie = 0,08 X 1.600 euro = 128 euro). Daca la prima tehnica se adauga si cheltuielile companiilor de asigurare, atunci nivelul minim al politei ar trebui sa ajunga la 160-180 de euro”, spun brokerii de asigurari. 

Concluzia brokerilor din asigurari a fost ca toti asiguratorii care vand in prezent sub acest nivel inregistreaza [b]pierderi pe segmentul RCA[/b].

„Frecventa daunei si dauna medie arata foarte clar ca prima tehnica minima la RCA ar trebui sa se situeze la 128 de euro. La acest nivel vorbim despre o prima neincarcata de alte costuri. In mod normal, tariful minim la RCA ar trebui sa fie undeva la 160-180 de euro. Cred ca toti asiguratorii care vand sub acest nivel sunt in pierdere”, a declarat Ion Moise, managing director e-Claims Management.

Preturile politelor RCA, cresterea ponderii despagubirilor acordate pentru vatamari corporale in total daune platite de asiguratorii auto si calitatea serviciilor oferite clientilor de produse de asigurare reprezinta [b]principalele surse de ingrijorare pentru brokeri si asiguratori[/b].

In plus, piata asigurarilor din Romania se afla inca sub presiunea unor posibile socuri externe care, odata propagate, vor avea influente nefavorabile directe asupra afacerilor asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.

Brokerii din asigurari, reuniti in Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), impreuna cu societatile de asigurari partenere, s-au reunit la sfarsitul saptamanii trecute pentru a discuta despre modul in care industria de asigurari locala a reusit sa faca fata provocarilor multiple induse de criza economica si despre solutiile ce ar putea fi aplicate, astfel incat sa se diminueze efectul unor posibilele presiuni viitoare la care ar putea fi supus business-ul din piata de asigurari.

Un alt motiv de ingrijorare este legat de serviciile oferite clientilor in cazul politelor RCA.

Brokerii considera ca in alegerea unei polite RCA, [b]calitatea serviciilor oferite de asiguratori a devenit un factor mai important decat pretul[/b].

„In ceea ce priveste RCA, as fi mai degraba pesimist. Dar, am remarcat, cel putin in luna septembrie, o stopare a scaderilor de pret pe acest segment de piata. Ar trebui insa ca, in paralel cu preturile pe care le vedem la vanzare, sa ne uitam la serviciile oferite clientilor de catre asiguratori”, a declarat Victor Sraer, managing partner Otto Broker.

O posibila solutie pentru cresterea calitatii serviciilor legate de daunele aferente politelor RCA ar fi instrumentarea acestora de societati independente, au spus brokerii. De altfel, acest lucru a fost posibil pana in anul 2010, cand o norma a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a interzis externalizarea serviciilor de constatare si lichidare a daunelor in cazul RCA. Asiguratorii si brokerii au convenit initierea unei actiuni comune pe langa CSA pentru reintroducerea posibilitatii companiilor care emit polite RCA de a externaliza serviciile de instrumentare a daunelor.

[b]Despagubirile acordate pentru vatamari corporale[/b] reprezinta o alta problema importanta a pietei de RCA. Reprezentantii asiguratorilor au aratat ca ponderea despagubirilor acordate pentru vatamari corporale in total daune platite tinde sa ajunga spre 50% in cazul unor companii, iar acest lucru ar trebui sa conduca la cresterea tarifelor RCA. Cu atat mai mult cu cat limitele de raspunere pe polita RCA vor creste, in 2012, la 1 milion de euro pentru pagube materiale si la 5 milioane euro pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.

In acelasi timp, reprezentantii companiilor de asigurare au aratat ca actionarii, care au finantat pana acum pierderile de pe segmentul RCA, „pun presiuni mari pentru obtinerea profitului”.

Presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu, considera ca problemele de pe segmentul asigurarii obligatorii de raspundere civila auto conduc la afectarea notiunii de asigurare si, de aceea, se impune identificarea unor solutii care sa imbunatateasca managementul daunelor.

„[b]Deprecierea cursului de schimb[/b] si presiunile asupra inflatiei reprezinta alti factori ce ar trebui sa influenteze nivelul tarifelor RCA, pentru ca fluctuatiile acestora se reflecta in mod direct in costul daunelor. Anul trecut, de exemplu, daca luam in calcul doar majorarea TVA si tot ar fi trebuit sa vedem o crestere a preturilor practicate la acest tip de asigurare”, a aratat Bogdan Andriescu.

Reprezentantii companiilor de asigurare spun insa ca anul 2011 a marcat tendinta de echilibrare a portofoliului auto, care detine inca suprematia in piata locala de asigurari, cu alte linii de produse, cum ar fi asigurarea de bunuri si proprietati.

Brokerii considera insa ca evolutia spectaculoasa inregistrata pe [b]segmentul property[/b] a fost sustinuta de introducerea obligativitatiii pentru asigurarea locuintei. Din perspectiva asiguratorilor, saltul calitativ al portofoliului de asigurari facultative se va produce dupa ce se va atinge o un grad de cuprindere in asigurarea obligatorie a locuintei de 50-60%.

Brokerii sunt de parere ca, in prezent, atat prima medie cat si calitatea serviciilor pe segmetul facultativ al asigurarilor pentru locuinte s-au inscris pe o tendinta de scadere.

In ceea ce priveste dezvoltarea pietei de brokeraj, si a celei de asigurari in ansamblul sau, intermediarii considera ca [b]asigurarile private de sanatate vor juca un rol important[/b], asa cum s-a intamplat si in cazul lansarii pensiilor private facultative si a politelor obligatorii pentru locuinte.

„Asigurarile private de sanatate vor reprezenta un nou motor de crestere al pietei de brokeraj si al pietei de asigurari in ansamblul sau. As spune ca aceste produse ar putea fi cel de-al treilea mare impuls ce va fi dat pietei, asa cum s-a intamplat in cazul pensiilor private facultative si al politei obligatorii de asigurare a locuintei, care au sustinut evolutia industriei de asigurari”, a precizat Cerasela Nerghes, general manager Astop Broker de Asigurare.

Brokerii au aratat insa ca piata de asigurari trebuie sa continue si sa dezvolte demersurile de educare si informare a populatiei si este nevoie de actiuni concertate – UNSICAR, asiguratori si CSA – si constante in acest sens. Cu atat mai mult cu cat obiectivele esentiale ale industriei sunt, in continuare, stabilitatea si consolidarea increderii consumatorilor de produse de asigurari.

„[b]Criza financiara a aratat ca nevoia de protectie este resimtita in mod acut la nivelul consumatorilor[/b] care au cel mai redus acces la asistenta financiara profesionala, iar aceasta problema reprezinta o sursa semnificativa de ingrijorare pentru tot mai multe tari. Problema consultantei profesionale, in cazul achizitiei de produse financiare, s-a transformat astazi, la nivel global, intr-o problema care reclama o rezolvare urgenta”, a spus Bogdan Andriescu.

„UNSICAR considera ca asociatiile profesionale din piata de asigurari, impreuna cu CSA, trebuie sa intensifice eforturile de a furniza consumatorilor de produse de asigurari informatii relevante si de calitate despre mecanismele de functionare ale produselor si ale industriei in general”, a adaugat Andriescu.

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) a fost infiintata in anul 2000, la initiativa a 12 societati de intermediere si consultanta in asigurari. In prezent, UNSICAR are 88 de membri, care genereaza 65% din volumul total de prime intermediate in piata de asigurari din Romania.

In 2010, subscrierile pe segmentul RCA au insumat 2,46 miliarde de lei si a inregistrat o crestere de 14,1% fata de anul precedent, in conditiile in care numarul contractelor de asigurare incheiate a crescut cu 7,71%, la 6,55 milioane.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină alimentele dăunătoare din școli!
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină ...
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente stocuri pentru a trece iarna”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre rezervele de gaze naturale: „România are suficiente ...