Ponderea actuala ar corespunde unei valori de aproape 1 mld. euro a creditelor acordate prin intermediul acestor servicii, raportand la soldul creditelor bancare din ianuarie, de peste 33 mld. euro.
„In 2-3 ani estimam ca 10% din creditele acordate de banci vor fi obtinute prin intermediul brokerilor”, a spus pentru DailyBusiness Claudiu Butnariuc, consultant credite in cadrul firmei de profil Vertical Finance.
„Diversificarea produselor de creditare ale bancilor ar trebui sa atraga un numar mai mare de clienti catre brokerii de credite. Fiind in legatura directa cu mai multe banci, brokerul de credit poate gasi varianta optima de finantare pentru fiecare caz in parte”, spune si Traian Stoleru, consilier de credite la compania de profil Creditlink.
Model de business
Consultanta este oferita gratuit solicitantilor, veniturile brokerilor rezultand din comisioanele percepute bancilor. De regula, acestea variaza intre 0,5 si 3% din valoarea creditului pe care banca il acorda.
Desi in raport cu 2005 volumul creditelor intermediate de brokeri in 2006 a crescut mult, „3% din totalul imprumuturilor este un procent insignifiant in raport cu ceea ce se petrece la nivelul Uniunii Europene, unde aproximativ 70-80% din solicitantii de imprumuturi apeleaza la serviciile brokerilor”, explica Traian Stoleru, consilier credite Creditlink.
Francii elvetieni ruleaza banii brokerilor
Lipsa de informare si reticenta unora din institutiile financiare sunt principalele cauze pentru care piata brokerilor de credite este inca redusa, considera brokerii bancari.
Un profil al clientilor brokerilor de credite arata ca, in medie, este vorba de persoane cu varste intre 25 si 45 de ani, cu venituri ce depasesc 1.000 de euro si cu studii superioare.
In recomandarile pe care le fac clientilor, brokerii iau in calcul mai mult de 15 criterii. Cele mai importante sunt rata lunara de plata, comisionul de rambursare anticipata, costurile cu asigurarile, flexibilitatea bancilor etc, precizeaza Stoleru.
Cei mai multi dintre clienti se orienteaza dupa rata lunara si solicita un credit mai ieftin, moneda preferata de debitori variind in functie de tipul creditului. Francul elvetian este primul in preferintele celor ce doresc un un imprumut ipotecar, datorita costului scazut al creditelor in aceasta moneda (dobanzi ce variaza intre 4,25 si 6,5%).
„Aproximativ 70% dintre clientii care au nevoie de un imprumut de nevoi personale cu ipoteca aleg un credit in franci elvetieni, iar 30% in euro”, precizeaza Claudiu Butnariuc, consultant credite in cadrul Vertical Finance.
80% dintre clientii Creditlink aleg la randul lor un imprumut in franci elvetieni. „De regula, ii sfatuim pe cei care apeleaza la serviciile noastre sa ia un credit in moneda in care realizeaza veniturile, pentru a nu trebui sa suporte fluctuatiile cursului valutar. Cu toate astea, clientii opteaza pentru moneda elvetiana deoarece creditele in franci au costuri mai scazute decat cele in euro si lei”, explica Stoleru. Imprumurile in euro sunt pe locul doi in topul preferintelor, iar cele in lei ocupa ultimul loc.
Cei care vor credite de nevoi personale fara ipoteca le prefera pe cele in euro, circa 90% din clientii care apeleaza la consultanta Vertical Finance si 70% din cei care se adreseaza firmei Pro Credite Broker alegand o oferta in moneda europeana.
Nu toti clientii cauta un imprumut cat mai ieftin. In viitor, o serie de debitori au in vedere refinantarea creditului, explica reprezentantul Vertical Finance, asa ca aleg valoarea maxima a imprumului pe care il pot contracta si se intereseaza de un comision cat mai mic de rambursare anticipata.
In trei ani, triplarea afacerii
Valoarea medie a creditelor ipotecare solicitate de clienti este de 30.000 – 40.000 de euro, iar cea a imprumuturilor de nevoi personale de 4.000 – 7.000 de euro. Cei mai multi din clientii brokerilor sunt persoane fizice, un procent insignifiant fiind reprezentat de investitorii imobiliari.
In 2005, firmele din top au reusit sa intermedieze contracte de imprumut de peste 50 de milioane de euro. Piata de profil este in crestere accelerata, iar brokerii spera ca aparitia noilor norme de creditare ala bancilor comerciale sa conduca, pe termen scurt, la dublarea sau chiar triplarea afacerii.