Cei doi lideri pledeaza pentru instaurarea „unui pact mondial pe termen lung care sa sintetizeze responsabilitatile sistemului bancar, precum si riscurile pe care le reprezinta pentru ansamblul economiei”, relateaza Mediafax.
Aceasta demonstratie de unitate este facuta in conditiile in care Brown si Sarkozy se vor intalni, joi, la Bruxelles, inaintea Consiliului European.
Intrevederea ar trebui sa puna capat unei perioade mai tensionate in relatiile franco-britanice, provocate de controversa privind nominalizarea francezului Michel Barnier pentru postul de comisar european insarcinat cu Piata Interna.
Sarkozy a calificat desemnarea drept un succes al modelului economic francez in Europa, fata de cel saxon, atitudine interpretata de britanici drept un atac la adresa centrului financiar londonez.
„Trebuie sa luam din nou initiativa, pentru realizarea unui nou consens la nivel international. Criza ne-a facut sa intelegem ca economia nu mai poate fi doar nationala ci mondiala, iar normele din sectorul financiar trebuie sa fie la randul lor internationale”, considera Brown si Sarkozy.
Cei doi au totodata ca prioritate introducerea unor impozite de natura exceptionala pentru bonusurile bancherilor, care sunt, partial, rezultatul sprijinului financiar acordat de guverne bancilor.
„Este clar ca aceste masuri trebuie sa fie adoptate la nivel mondial, niciun stat nu este obligat si nu poate actiona singur”, au explicat ei.
Brown si Sarkozy considera ca masurile adoptate uniform in marile economii vor permite evitarea suportarii costurilor de catre contribuabili, in cazul crizelor sistemice generate de riscurile asumate de sectorul bancar.
Ei propun totodata un nou proces de analiza si definire a strategiei macroeconomice, pornind de la raportul FMI referitor la contributiile statelor membre si cu organizarea unei dezbateri la nivelul G20, prezidata in 2010 de Coreea de Sud.
„Prin aceste procese, intentionam sa corectam si sa evitam acumularea dezachilibrelor mondiale”, au explicat cei doi lideri.
Miliardarul american George Soros a declarat miercuri ca Franta si Germania vor sa vada „ruinata” industria de servicii financiare din Londra, subliniind ca „exista aceasta alianta franco-germana, aproape am spus conspiratie, o alianta sau o pozitie comuna”.