„Nu cred ca dobanzile la depozite vor scadea mult mai jos decat nivelul actual, pentru ca am vazut destul de multe reduceri ale acestora”, a declarat Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR.
„Pe masura ce mai multa lichiditate va intra in piata, ceea ce anticipez ca se va intampla, cred ca ratele la credite vor incepe sa scada, si deja vedem semne in acest sens, adica majoritatea bancilor au redus dobanzile, de exemplu pentru persoanele fizice”, a mai spus acesta.
El anticipeaza ca soldul creditelor acordate de banci se va mentine „cam la acelasi nivel” anul viitor, ceea ce va incuraja concurenta pe piata bancara, favorizand pana la urma clientii.
Totodata, seful BCR nu crede ca exista perspective pentru o consolidare semnificativa a sectorului bancar din Romania.
„Din punct de vedere ecoomic, cred ca nu ne putem astepta la o ascensiune a economiei foarte repede. Ma uit spre a doua jumatate a anului viitor, mai exact spre ultimul trimestru, pentru a vedea orice fel de ascensiune in economie”, a spus seful BCR.
In ceea ce priveste Banca Comerciala Romana, Bruynseels a aratat ca exista discutii cu sindicatele astfel incat sa fie mentinuti cat mai multi salariati si ca angajamentul initial, de a avea 8.700 de angajati la finele acestui an, se mentine.
Numarul de angajati ai grupului BCR a scazut in primul semestru cu 8,2%, respectiv 815 persoane, fata de finele anului trecut, la 9.170 de salariati, ca urmare a externalizarii unor servicii nebancare.
Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca pentru Locuinte, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.
BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de active, cu peste 17,2 miliarde euro in gestiune. Institutia de credit are o retea formata din 659 de unitati retail in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori si 50 de centre de afaceri corporate, pentru IMM-uri si companii mari.