Cele cinci institutii financiare sunt Internationaf Finance Corporation (IFC), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), European Fund for Southeast Europe (EFSE), Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft (DEG) si Netherlands Development Finance Company (FMO), fiecare dintre acestea avand o contributie de 12 milioane de euro la facilitatea de credit acordata Bancii Transilvania.
Potrivit reprezentantilor bancii, fondurile atrase urmeaza sa fie folosite pentru a sustine activitatea de creditare in domeniile intreprinderilor mici si mijlocii si cel imobiliar, dar si pentru finantarea proiectelor de extindere ale bancii. Ceditul va contribui, datorita scadentei mari, si la echilibrarea pe maturitati a bilantului bancii.
„Aceasta tranzactie reprezinta un pas important in consolidarea colaborarii noastre si sustine obiectivul strategic general de dezvoltare a pietei imobiliare romanesti si a sectorului IMM. Creditul subordonat asigura suportul esential necesar extinderii portofoliului de credite BT, prin consolidarea capitalului de rangul II al bancii”, a declarat Klaus Glaubitt, presedintele Consiliului de Administratie al EFSE.
Banca Transilvania a operat recent si o majorare de capital, prin care a atras de la actionarii sai circa 156 de milioane de lei (47 de milioane de euro). BERD, care detine 15% din capitalul social al bancii, a participat si la aceasta majorare de capital.
Banca Transilvania a investit in ultimii ani in special pentru consolidarea pozitiei pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, care arata o cerere tot mai mare pentru finantari de investitii, acordate pe perioade lungi. Intitutiile financiare internationale considera ca sectorul IMM-urilor si cel imobiliar sunt doua dintre cele mai dinamice din punct de vedere al cererilor de finantare.
„Banca Transilvania este o banca locala inovatoare care acorda o atentie deosebita domeniului ipotecar si secorului intreprinderilor mici si mijlocii – obiective strategice ale IFC in Romania”, a declarat Shahbaz Mavaddat, Director IFC pentru Europa de Sud si Asia Centrala.
IFC a mai investit circa 16 milioane de euro in cadrul emisiunii de obligatiuni pe care Banca Transilvania a realizat-o anul trecut.
Banca Transilvania este cea mai mare banca cu capital romanesc privat si a cincea banca din sistem ca valoare a activelor.
Activele Bancii Transilvania se ridicau la sfarsitul lunii septembrie la 6,8 miliarde de lei (1,93 miliarde de euro), in crestere cu 38%, in lei, fata de sinele anului trecut.
Banca a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 84,4 milioane de lei (23,7 milioane de euro), in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut.
Actiunile Bancii Transilvania sunt listate la Categoria I a Bursei de Valori, unde au inchis sedinta de tranzactionare de miercuri la pretul de 1,03 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 1,15 miliarde de euro.