In ianuarie anul trecut, bugetul a avut un excedent de 15,3 milioane de lei, nesemnificativ raportat la PIB.
„Soldul pozitiv s-a datorat atat unui surplus de incasari cu 0,5 miliarde lei, cat si diminuarii cheltuielilor cu 0,3 miliarde lei fata de aceeasi perioada din anul precedent”, potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Veniturile incasate la buget in prima luna s-au ridicat la 14,6 miliarde lei si au fost cu 3,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent. Avansul s-a datorat in principal cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+28,3%) si a veniturilor nefiscale (+22,5%), relateaza Mediafax.
Incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o crestere de 2,4% fata de luna ianuarie 2010, evolutie ce ar putea sa marcheze o modificare a trendului descendent inregistrat in anul precedent, se mai spune in comunicat.
Decalaje importante s-au mentin la impozitul pe profit (- 2,7%), accize (-13,9%) si contributii de asigurari sociale (-1,4%).
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost in suma de in suma de 13,8 miliarde lei, cu 2,1% mai mici fata de anul precedent.
Reduceri au fost inregistrate la majoritatea categoriilor de cheltuieli, respectiv bunuri si servicii (-3,3%), cheltuieli de personal (-18,1%), subventii (- 4,7%), asistenta sociala ca urmare a reducerii cheltuielilor cu ajutorul de somaj (-6,8%).
Cheltuielile cu proiectele finantate din fonduri UE au crescut puternic fata de aceeasi perioada din anul precedent, de la 57 milioane lei la 1025 milioane lei. Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 33% ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.
Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in luna ianuarie in suma de 1,7 miliarde lei, respectiv 0,3% din PIB.
Pentru primul trimestru al acestui an, tinta maxima pentru deficit a fost stabilita la 8 miliarde de lei pentru a angaja cheltuieli mai mari pentru investitii.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat recent ca atat Fondul, cat si Comisia Europeana au cerut Guvernului sa treaca la raportarea deficitului bugetar doar pe modelul utilizat de catre Uniunea Europeana, respectiv ESA 95, care include si datoriile statului catre firme si este mai concludent.
El a precizat ca nu a fost stabilit inca un calendar de trecere la noua raportare, insa se tinde ca in acest an sa se inlocuiasca raportarea cash, folosita in prezent.
Bugetul a avut anul trecut un deficit de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autoritatile isi propun sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).