Intr-un an electoral, guvernantilor ar putea sa le fie greu, spre exemplu, sa nu majoreze salariile bugetarilor, asa cum anuntasera deja.
In luna mai, premierul Emil Boc a declarat ca, in 2012, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/boc-cresterea-economica-ar-permite-ca-de-la-anul-salariile-bugetarilor-sa-revina-la-nivelul-din-2010-63167/]salariile bugetarilor vor fi majorate[/url] la nivelul din iunie 2010, iar pensiile vor fi marite.
Anul trecut, Guvernul Emil Boc a decis reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, masura aplicata din luna iulie. In ianuarie 2011, salariile de baza ale bugetarilor au crescut cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie. Astfel, salariile au ramas mai mici cu 13,75% fata de luna iunie 2010.
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a declarat pentru dailyBusiness.ro ca pentru toate tarile din Europa [b]perspectiva economica s-a deteriorat[/b] pe fondul turbulentelor de la nivel international legate de criza datoriilor suverane. In acest caz si Romania va fi afectata, iar impactul va fi semnificativ
„Cresterea economica nu va mai fi de 3,5-4% cat era prognozata in planurile Guvernului si discutam de niste reajustari ale planurilor bugetare. [b]Trebuie sa gasim masuri suplimentare de ajustare[/b] pentru a atinge tinta de 3% in 2012 pe deficitul bugetar”, a spus Dumitru.
El a precizat ca Guvernul trebuie sa se gandeasca la o intrebare cheie pentru 2012: „isi mai permite sau nu sa indexeze pensiile si sa majoreze salariile asa cum intentiona initial, in noul context economic?”
„Dupa parerea mea raspunsul este simplu, dar din punctul de vedere al Guvernului ar putea sa nu fie atat de simplu [b]pentru ca este si an electoral in 2012[/b]”, a spus Ionut Dumitru.
Acesta a adaugat ca Raiffeisen Bank se asteapta la o [b]crestere economica de 1,8% in 2012[/b].
[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/boc-sunt-necesare-noi-discutii-privind-bugetul-pe-2012-69563/]Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor[/url] a fost finalizat de Guvern, dar va fi inaintat Parlamentului dupa ce Comisia Europeana (CE) va anunta prognoza de crestere economica pentru Romania si dupa ce tinta de deficit pentru 2012 va fi stabilita cu FMI si CE, a afirmat, saptamana trecuta, premierul Emil Boc.
Prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/boc-prognoza-de-crestere-economica-pentru-2012-va-fi-stabilita-la-finele-lunii-octombrie-cu-fmi-68399/]stabilita de Guvern la finele lunii octombrie[/url], prin consultare cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%. Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei pe anul viitor, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.
FMI a avertizat recent ca atingerea tintei de deficit de catre Romania pentru anul viitor, de 3% din PIB, va fi dificila si arata ca sunt necesare progrese mai rapide in cresterea ratei de absorbtie a fondurilor UE si restructurarea companiilor de stat.
Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni a inregistrat in octombrie [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/zew-perspectivele-economice-ale-romaniei-pentru-urmatoarele-6-luni-s-au-inrautatit-69755/]cea mai puternica inrautatire din Europa Centrala si de Est[/url], potrivit unui sondaj al institutului de cercetare ZEW.