„In 2007, Bulgaria a terminat de platit obligatiile catre FMI. Bulgaria nu are niciun angajament financiar fata de institutie si nu intentioneaza sa se implice in vreunul. Relatiile Bulgariei cu Fondul se dezvolta in sensul cooperarii generale dintre institutie si membrii sai, FMI deruland evaluari anuale ale performantelor indicatorilor macroeconomici”, se spune intr-un scurt comunicat aparut luni seara, dupa incheierea sedintei ministrilor de Finante din zona euro.
Oficialii din zona euro au aprobat luni planul de finantare a FMI cu 150 miliarde euro pentru a permite creditorului de la Washington sa se implice mai agresiv in combaterea crizei datoriilor de stat.
Dintre statele zonei euro, Grecia, Irlanda si Portugalia nu vor participa la programul de imprumuturi pentru FMI, deoarece au acorduri in derulare cu Fondul, conform Mediafax.
Liderii europeni au convenit, la summit-ul UE din 9 decembrie, ca statele membre sa acorde FMI imprumuturi in valoare totala de 200 miliarde euro pentru a sprijini eforturile e combatere a crizei din zona euro. Din aceasta suma, 150 miliarde euro urmau sa vina de la tarile din zona euro, iar 50 miliarde euro de la statele membre UE din afara blocului comunitar, cu exceptia celor care au acorduri in derulare.
Atingerea tintei de 200 miliarde euro este deja practic imposibila, dupa ce Marea Britanie a respins propunerea, asa cum a refuzat si sa participe la pactul de guvernanta fiscala si coordonare a politiclor economice acceptat de celelalte state UE.
Dintre tarile din afara zonei euro, Danemarca, Polonia, Suedia si Cehia au acceptat sa participe la finantarea FMI, insa guvernatorul bancii centrale cehe considera ca imprumutul de 3,5 miliarde euro presupus de acest angajament ar eroda prea mult din rezervele valutare ale tarii.