- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bunavestire 2023. Ce să nu faci sâmbătă pentru a avea noroc şi spor până la finalul anului

24 Mar, 18:29 • Dobran Viorel
În ziua de Bunavestire 2023 nu se fac treburi casnice, adică gospodinele nu vor spăla, nu vor face curățenie sau nu vor coase. De asemenea, se spune că așa cum este ziua de Bunavestire, așa va fi și de Paște.
Bunavestire 2023. Ce să nu faci sâmbătă pentru a avea noroc şi spor până la finalul anului

Bunavestire 2023.  25 martie  este o mare sărbătoare pentru toți creștinii. În această zi se sărbătorește Buna Vestire în fiecare an, picând întotdeauna chiar în Postul Paștelui, când este și dezlegare la pește. Această zi sfântă amintește de ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a dat Fecioarei vestea că va avea un prunc: pe Fiul lui Dumnezeu.

Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naşte pe Iisus este în prezent ocupat de o impunătoare biserică, Bunavestire din Nazaret. Este o biserica catolică modernă, construită pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor. În incinta acestei biserici se află o grotă, ce poate fi vizitată de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost înştiinţtă de Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Mântuitor. Biserica este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei donate bisericii de către comunităţi creştine din întreaga lume, inclusiv din România.

Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători pentru creștini, motiv pentru care există și câteva tradiții și obiceiuri pe care toți oamenii trebuie să le respecte pe 25 martie 2023. În caz contrar, ei pot avea parte de ghinion, iar lucrurile nu le vor ieși așa cum se așteaptă.

Vremea de Paşti 2023. Prognoza ANM pentru următoarele patru săptămâni

Tradiții și obiceiuri de Bunavestire 2023

In traditia populara se spune ca de Blagovestenie vin randunelele si incepe cucul sa cante, pana de Sanziene sau de Sfantul Petru. Dupa aceea, se zice ca se ineaca cu orz sau cu boabe de cirese, si se transforma in uliu. Si va ramane uliu pana anul urmator, cand isi va recapata din nou glasul de Buna Vestire. De asemenea, in unele parti, oamenii numara de cate ori a cantat cucul pentru a sti cati ani va mai trai.

Potrivit tradiției, 25 martie este ziua în care cucul cântă pentru prima dată, acesta fiind vestitorul unor vești foarte importante. Persoanele care îi aud cântecul trebuie să numere de câte ori cântă pasărea, pentru a afla astfel câți ani vor mai avea de trăit, potrivit creștinortodox.ro.

De asemenea, în ziua Bunei Vestiri se spune că este bine să așezi în pragul casei pâine și sare, pentru a hrăni îngerii.

Tot tradiția mai spune că în ziua de 25 martie vei primi o veste minunată

Bunavestire 2023.
Bunavestire 2023.

Pentru un an roditor, plin de o recoltă bogată, în anumite zone ale țării oamenii stropesc pomii cu țuică.

În această zi sfântă, toți cei care au ținut Postul Paștelui au ocazia de a se delecta cu diferite preparate pe bază de pește, iar cei care vor consuma aceste mâncăruri se vor simți precum peștele în apă tot anul, potrivit tradiției.

Fetele și băieții care aud cucul cântând astăzi, obișnuiesc să-l întrebe când se vor căsători, iar răspunsul va veni imediat.

De asemenea, așa cum este ziua de Buna Vestire, așa va fi și de Paște.

Bunavestire 2023: Ce NU ai voie să faci pe 25 martie 2023

În ziua de Bunavestire 2023 nu este bine să te cerți cu nimeni. Cine va face acest lucru, va avea parte de ghinion tot anul.

De asemenea, tradițiile în anumite zone ale țării spun că pe 25 martie nu se pun ouă la clocitoare, pentru că altfel vor ieși pui cu două capete și mai multe picioare.

Calendar Ortodox Martie 2023. Care sunt cele mai importante sărbători

Tot astăzi, tradiția spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă drept momeală în apă, pentru că, în caz contrar, vor muri toți peștii.

O altă superstiție din popor spune că pe 25 martie nu ai voie să iei ouăle de la găini. De asemenea, ele nu trebuie să fie consumate, dar nici păstrate.

În ziua de Bunavestire 2023 nu se fac treburi casnice, adică gospodinele nu vor spăla, nu vor face curățenie sau nu vor coase.

Reţetă pentru Bunavestire 2023: Peşte gătit ca în Muntele Athos

Pentru a găti peşte ca la Muntele Athos aveţi nevoie de:

Ingrediente:

2 kg epinefel proaspăt (tăiat file) sau orice peşte oceanic
8 cepe
6 căţei de usturoi
5 lămâi sau 250 de grame de suc de lămâie
450 grame de ulei de măsline
50 de grame piper negru boabe
sare grunjoasă
o legătură de pătrunjel.

Mod de preparare:

1. Peştele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5-6 cm, fără a îndepărta pielea. Se spălă fileurile şi se lasă la uscat câteva minute. Se sărează şi se lasă la odihnit 3-4 ore.

2. Pentru sucul de ceapă: Se curăţă 4 cepe şi se taie în bucăţi mari. Se adaugă într-un vas cu apă şi se fierb aproximativ o oră. După răcire, compoziţia se mărunţeşte cu blenderul sau cu furculiţa.

3. Fileurile se pun într-o tigaie astfel încât fundul să fie complet acoperit, după care se toarnă sucul de ceapă rece şi apă rece până când peştele este acoperit complet.

4. După ce compoziţia începe să fiarbă se adaugă restul de ceapă, usturoiul întreg şi uleiul de măsline. Adaugaţi o parte din boabele de piper şi lăsaţi peştele să fiarbă la temperatură înaltă aproximativ o oră. Când sosul scade se micşorează temperatura, scuturând frecvent tigaia, pentru ca peştele să nu se lipească.

5. Cu aproximativ 30 de secunde înainte de a opri focul se adaugă sucul de lămâie, boabele de piper rămase şi pătrunhelul. Se acoperă tigaia şi se lasă să se odihnească 30 de minute.

Se serveşte cald, deoarece atunci când se răceşte sosul de întăreşte.

Poftă bună!

Urmărește Daily Business pe Google News