Unii analiști financiari anticipează că Banca Națională a României (BNR) va începe săptămâna viitoare să scadă dobânda cheie, după 16 luni de la ultima modificare și la 3 ani de când inflația depășește semnificativ ținta băncii centrale. În același timp, există și unii specialiști care cred că ar putea fi prea devreme o astfel de decizie, având în vedere caracterul structural al inflației, reluarea creșterii economice și faptul că marile bănci centrale nu au încă redus dobânzile, arată o analiză Economedia.
În cazul în care BNR decide să facă acest pas, dobânda cheie ar coborî la 6,75%, față de nivelul actual de 7,00%, în timp ce ratele dobânzilor la facilitățile de creditare (Lombard) și la depozite ar ajunge la 7,75%, respectiv 5,75%. Pentru întregul an, se estimează că vor avea loc între 2 și 5 reduceri ale dobânzilor din partea BNR, dar în general se anticipează că dobânzile vor rămâne relativ ridicate (peste 5%) pentru o perioadă mai îndelungată.
O posibilă scădere pentru dobânda cheie depinde în mare măsură de evoluția inflației pe luna aprilie. Datele privind inflația urmează să fie publicate de către Institutul Național de Statistică (INS) abia pe 14 mai.
Cu toate acestea, este probabil ca BNR să dispună deja de aceste date, având în vedere importanța lor teoretică pentru decizia programată pentru 13 mai, conform declarațiilor făcute de decidenții de la BNR. Atât guvernatorul Mugur Isărescu, cât și Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR, au afirmat recent că banca centrală consideră necesară înregistrarea a „cel puțin două luni consecutive” de date pozitive pentru a începe să efectueze reduceri ale dobânzilor.
O posibilă scădere pentru dobânda cheie ar putea avea loc și asta deoarece din luna martie primim semnale pozitive, când ritmul de creștere a prețurilor de consum s-a temperat de la +7,2% în februarie la +6,6% pe an, iar pentru luna aprilie analiștii prevăd o continuare a acestei moderări. De asemenea, o altă veste bună este reflectată în scăderea prețurilor la energia electrică și gazele naturale în luna aprilie.
Te-ar putea interesa și: Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, dă de pământ cu moneda crypto. „Nu pot fi folosite pentru investiții în lumea reală”
Specialiștii din domeniul financiar și bancar fac prognoze legate de o dobândă cheie de 5,75% la finalul acestui an, ceea ce implică posibilitatea a 5 reduceri ale dobânzilor de către BNR. În ciuda acestor previziuni, chiar dacă direcția pe care ar putea să o aibă dobânda cheie ar putea fi de scădere, odată ce rata anuală a inflației a coborât sub nivelul cheie al dobânzii, perspectiva inflației rămâne complexă, la fel ca și determinarea numărului exact de reduceri. Cu toate acestea, este cert că dobânzile vor continua să fie relativ ridicate pentru o perioadă semnificativă, cu mențiunea că această tendință poate fi influențată de absența unui șoc economic care să ducă economia României și cele internaționale în recesiune.
Valentin Tătaru, economistul-șef al ING Bank România, este sceptic în ceea ce privește posibilitatea ca BNR să reducă dobânda cheie pe 13 mai. Într-un raport recent, el evidențiază că, în timp ce acum câteva săptămâni o scădere a dobânzilor din partea BNR părea aproape inevitabilă, au apărut recent semne atât la nivel intern, cât și extern, care sugerează că o astfel de reducere ar putea fi prematură. De exemplu, politica de dobânzi a Rezervei Federale a SUA a indicat direcția spre scăderi viitoare, iar aceste semnale pot influența deciziile BNR.
„Presiunile inflaționiste rămân, iar banca centrală vrea să le administreze fără compromiterea progresului de până acum. Conform cuvintelor guvernatorului Mugur Isărescu, cel mai negativ scenariu ar fi cel în care BNR ar începe tăierea dobânzilor și după aceea să fie forțată să le crească din nou. Pentru aceste motive, considerăm că este un pic mai probabil ca BNR să mențină dobânzile la această ședință și să aștepte un moment mai bun pentru a începe tăierile”, explică acesta.