- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cand isi vor mai acoperi bancile pierderile din criza?

14 Jun, 17:19 • adrian.mihaltianu
Probabil ca bancile vor avea multi ani de acum inainte de acoperit pierderile care s-au acumulat in timpul crizei si cele care urmeaza sa se mai acumuleze in perioada imediat urmatoare, a declarat marti Radu Gratian Ghetea (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Cand isi vor mai acoperi bancile pierderile din criza?

„Aceste pierderi nu inseamna neaparat rezultate negative, ci si [b]pierdere de imagine, de clienti[/b]”, a adaugat Ghetea, care este si presedintele CEC Bank.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut, pentru prima data din 1999, cu o [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bancile-resimt-criza-au-incheiat-anul-2010-pe-pierdere-in-premiera-pentru-ultimii-11-ani-56759/]pierdere neta de 304 milioane de lei[/url], comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009.

„Este momentul sa amintim ca sectorul bancar a pierdut enorm in ultimii ani in ceea ce priveste imaginea, relatia cu clientela sa, in special cu clientela din zona retail”, a spus Ghetea la un seminar pe teme bancare.

„Am avut anul trecut un exemplu destul de neplacut, de negativ, referitor la cum se poate pierde imaginea, cum se poate strica o relatie. A fost un exercitiu foarte neplacut, care pe fondul unor promisiuni cu caracter mai putin ortodox, intre banci si clientela lor [b]s-a creat o prapastie[/b], o prapastie care la un moment dat parea ca nu se va mai putea acoperi”, a mentionat seful ARB.

„Sigur, in final s-a facut, in opinia mea, un compromis, in sensul ca [b]s-a dat dreptate bancilor, dar au castigat clientii[/b]. De ce? Pentru ca Ordonanta 50 de fapt s-a aplicat inca din septembrie 2010 in forma ei initiala, practic nicio banca ne mai revenind la conditiile initiale”, a adaugat el.

Totodata, Ghetea a precizat ca sunt din ce in ce mai multi oameni care inteleg ca acea miscare de trecere de la dobanzi de baza ale bancilor la Euribor si Robor pentru toate categoriile de credite nu a fost poate cea mai inspirata.

„S-ar putea ca in viitorul destul de apropiat sa vedem ca din nou clientii vor fi nemultumiti de faptul ca le cresc dobanzile si ca aceasta, bineinteles, are un fect negativ asupra veniturilor lor”, a mai spus Radu Gratian Ghetea, precizand ca este un comentariu cu caracter personal.

El a subliniat ca piata bancara va contribui in mod esential la relansarea economica a Romaniei.

Ghetea a mai declarat marti ca, in a doua jumatate a acestui an, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ghetea-populatia-va-incepe-sa-se-imprumute-iar-din-semestrul-2-63922/]creditele acordate de banci pe segmentul retail se vor relua[/url], romanii apeland la credite atat pentru locuinte, cat si pentru bunurie de lunga durata.

Urmărește Daily Business pe Google News