„Vom incerca sa introducem primele plati cu telefonul mobil, de la o persoana la alta, chiar din acest an, daca nu cel tarziu anul viitor”, a spus Catalin Cretu, directorul general pe Romania al Visa Europe, care a subliniat ca platile contactless sunt la inceput in Romania.
Visa Europe a facut in 2011 progrese semnificative privind inovatia in domeniul platilor, prin atingerea pragului de 30 de milioane de carduri contactless emise si [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/visa-europe-a-lansat-serviciile-de-plati-mobile-intre-persoane-68742/]lansarea a primelor servicii de plati mobile[/url], respectiv platile mobile de la persoana la persoana (P2P) si alerte SMS.
Compania a implementat sistemul de plati cu telefonul mobil in Spania si Turcia, si deruleaza mai multe proiecte pilot in alte tari. Momentan, Romania nu se afla printre aceste tari.
Catalin Cretu a spus ca dupa ce in 2011 au fost lansat cardurile contactless de catre bancile BCR, BRD si Citibank, urmeaza sa fie introduse si platile cu mobilul si transferul de bani de la o persoana la alta.
In prezent, pe piata locala se fac plati contactless cu telefonul mobil cu ajutorul unui sticker lansat de BRD care poate fi lipit de telefon si folisit la platile la comercianti. Deocamdata nu este incorporata aceasta tehnologie in dispozitivele mobile.
„Sper ca bancile vor fi interesate sa accepte cat mai repede platile mobile„, a subliniat Cretu, fara a preciza numele bancilor cu care ar putea incepe discutiile.
Conform acestuia, serviciul P2P este foarte usor de folosit. Aplicatia va putea fi inserata direct de catre producatorul telefonului mobil sau de catre operatorul de telefonie prin simcard. Aplicatia va fi mult mai facila pentru posesorii de telefoane care indeplinesc standardele NFC (Near Field Communication).
In acest sens, Visa a anuntat la inceputul lunii ianuarie [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/visa-incheie-un-parteneriat-cu-trei-producatori-de-smartphone-uri-pentru-implementarea-platilor-contactless-72551/]certificarea smartphone-urilor Samsung, LG si BlackBerry[/url], dotate cu tehnologia Near Field Communication (NFC), pentru utilizare cu aplicatia Visa payWave de plati contactless la comercianti.
Noile telefoane certificate de Visa au incorporata aplicatia Visa payWave pe un card SIM securizat si tehnologia NFC, standardul de comunicatie la distanta mica, care permite telefoanelor mobile sa transmita in siguranta informatiile de plata catre terminalul de plati contactless.
Persoana care trimite banii trebuie sa stie numarul de telefon sau contul bancar al persoanei careia vrea sa-i transfere bani.
Cretu a mentionat ca pentru inceput transferurile se pot face doar in aceeasi moneda, adica dintr-un cont in euro sau lei, in altul tot in euro sau lei. Nu se poate face schimbul valutar.
Visa estimeaza ca pana in 2020 mai mult de jumatate din tranzactiile procesate vor fi realizate prin telefonul mobil, a declarat marti Steve Perry, directorul comercial al Visa Europe.
Acesta a mai spus ca a stabilit intalniri cu mai multe banci comerciale din Europa care vor sa intre pe piata platilor contactless.
Visa Europe estimeaza ca in 2012 numarul cardurilor contactlesss existente in circulatie in Europa va ajunge la 50 milioane si vor fi lansate primele telefoane mobile prin care se pot realiza tranzactii la POS (la comercianti).
Prima banca din Romania care a anuntat ca vrea sa [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/garanti-bank-vrea-sa-aduca-si-in-romania-transferul-de-bani-prin-sms-62434/]lanseze
transferul de bani prin telefonul mobil este Garanti Bank[/url]. Murat Atay,
directorul general al grupului Garanti din Romania, a declarat ca serviciul de
transfer de bani prin SMS a fost introdus in urma cu peste 4 ani in Turcia si
are succes.
Citeste si [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/frauda-bancara-mult-mai-mica-in-romania-fata-de-europa-vezi-de-ce-73102/]Frauda
bancara, mult mai mica in Romania fata de Europa. Vezi de ce[/url]