Cea mai mare scadere a productiei poate fi mentionata la branzeturi a caror cantitate produsa in perioada ianuarie-iulie s-a diminuat cu 1.099 tone (-2,6%) fata de perioada corespunzatoare din anul 2008.
Cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,8% din productia totala de branzeturi) a avut aceeasi tendinta descendenta.
In aceeasi perioada, productiile de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) si de smantana de consum s-au mentinut din punct de vedere cantitativ la valori apropiate de cele realizate in perioada corespunzatoare din anul precedent.
Pe de alta parte, 2 produse lactate cu cresteri semnificative ale productiei realizate in perioada analizata si anume: untul cu 1.233 tone (+26,9%) si laptele de consum cu 16.554 tone (+14,5%). Aceasta evolutie se datoreaza atat cresterii cantitatii de lapte importat cu 18.767 tone (+79,3%) cat si a altor materii prime utilizate in procesul de fabricatie cu 4.765 tone (+10,9%), conform comunicatului.
Datele INS mai arata ca in luna iulie 2009, cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatii agricole si centre de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut fata de luna iunie cu 3%, iar fata de luna iulie 2008 cu 7%.