- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Care ar fi prima masura pe care ati lua-o ca ministru de finante? Vezi raspunsurile expertilor

07 Sep, 00:01 • gecad.net
Primul lucru pe care consultantii l-ar face daca ar prelua maine sefia finantelor ar fi sa curete administratia fiscala de oamenii care acum incurajeaza evaziunea, facandu-se ca nu o vad, in schimb covarsesc cu amenzi bunii contribuabili. Apoi, finantele ar trebui sa ia o pauza de legiferare cateva luni, in care sa regandeasca intregul sistem fiscal. Iata ce sugestii dau noului ministru de finante consultantii chestionati de catre DailyBusiness.ro.
Care ar fi prima masura pe care ati lua-o ca ministru de finante? Vezi raspunsurile expertilor

Gabriel Biris, managing partner al firmei de avocatura si consultanta fiscala Biris&Goran

, spune ca principalele masuri care ar trebui luate imediat dupa instalarea noului ministru ar trebui sa vizeze reducerea evaziunii si largirea bazei de impozitare. Contributiile sociale ar trebui totodata incluse in Codul Fiscal, asa incat politica fiscala sa poata fi unitara.

„Fostul ministru de finante spunea ca un asemenea grad de evaziune nu ar fi posibil fara aportul autoritatilor, si cred ca avea dreptate. Este o asociatie in participatiune”, a declarat Gabriel Biris.

Orice ministru de finante are nevoie de sprijin politic pentru a reusi sa duca ceea ce si-a propus la bun sfarsit, considera Biris.

Finantistul a dat exemplul ordonantei care impune plata contributiilor individuale pentru veniturile pe drepturi de autor. „Este o decizie absolut normala, care a fost supusa insa unui linsaj mediatic”, a spus Biris, lasand de inteles ca fara sustinere politica, astfel de masuri dure, dar necesare pentru consolidarea fiscala, vor fi greu de implementat.

Dan Schwartz, managing partner in cadrul firmei de consultanta fiscala Scot & Company Consulting , este de parere ca Finantele „ar trebui sa opreasca legiferarea pe banda rulanta”. „Este bine sa ne linistim si sa ne gandim ce masuri ar trebui luate, fara a ne mai hazarda, emitand legi slabe sau insuficient gandite”.

Acesta spune ca legislatia trebuie sa devina mai intai stabila si foarte clara, asa incat sa nu permita interpretari. Dupa ce legile vor fi bine stabilite si inteligibile, ar trebui aplicate amenzi foarte drastice pentru cei care le incalca.

Marius Stancescu, managing partner Riff Holding, spune ca daca de maine ar fi ministru de finante „ar schimba niste oameni care blocheaza sistemul” si care nu permit administratiei fiscale sa functioneze in sprijinul statului.

Marius Stancescu este de parere ca in Romania controalele fiscale se deruleaza pe baza de coercitie si ca agentii fiscali dau amenzi celor care au situatie financiara buna si isi permit sa le plateasca, si nu neaparat celor care fac evaziune.

In al doilea rand, crede Stancescu, „finantele ar trebui sa isi ia doua-trei luni de pauza, timp in care sa isi puna cei mai buni specialisti la lucru, pentru a regandi codul fiscal. Codul trebuie simplificat, plata contributiilor trebuie extinsa. Totodata, e nevoie de masuri care sa sprijine oamenii de afaceri”.

Aurelian Dochia, CEO al firmei de consultanta Concept, este de parere ca noul ministru de finante are oricum „mainile legate”, deoarece trebuie sa respecte prevederile acordului cu FMI.

In opinia sa, principala sarcina care revine noului ministru de finante este de a incerca sa scada cheltuielile publice, ceea ce guvernantii nu au prea reusit pana in prezent. Din pacate, spune Aurelian Dochia, exista si unele costuri care sunt destul de greu de scazut: cele cu finantarea statului.

In ultima vreme finantele au nu au acceptat sa creasca peste 7% randamentele oferite bancilor pentru titluri de stat, chiar daca au reusit sa atraga prea putini bani de pe piata.

Noul ministru s-ar putea sa nu mai aiba acelasi succes in fata bancilor, este de parere Aurelian Dochia. „Cred ca pana acum finantele au folosit o rezerva fiscala care pare sa se fi terminat, asa ca pentru a se finanta ar putea fi nevoite sa creasca randamentele”, a spus acesta.

Presedintele Traian Basescu a anuntat deja ca Romania ar putea incheia un nou acord cu FMI, iar unii analisti sunt de parere ca banii ar putea fi folositi pentru finantarea bugetului de stat.

Aurelian Dochia spune insa ca virarea banilor de la Fond spre buget, asa cum s-a intamplat cu unele din transele acordului pe care il avem deja cu FMI, ar trebui sa ramana o exceptie, si nu sa devina o regula.

„Banii de la FMI in mod obisnuit nu sunt directionati spre buget ci spre finantarea balantei de plati (spre rezerva BNR n.r.). Rezerva BNR este insa acum la un nivel confortabil, asa ca am putea semna cu FMI un acord de tip precautionary si sa nu utilizam banii de la Fond cum, de altfel, au facut toate celelalte state care sunt deja intr-un contract de acest tip”, a mai spus Aurelian Dochia.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci