Nevoia de lichiditate, corelata cu perspectiva continuarii scaderii preturilor, a determinat unele banci sa renunte la ideea de a mentine in portofolii active pe care s-ar putea sa le valorifice la sume si mai mici in viitor.
Pe piata exista banci care se detaseaza in raport cu altele prin nivelul mic al preturilor la care scot la licitatie imobilele, motivatia fiind, cel mai probabil, nevoia de lichiditate, dar si dorinta de a isi imbunatati bilanturile si de a scadea nivelul provizioanelor. La finele lunii iulie, pierderile sistemului bancar pe anul in curs se adancisera pana la 54 milioane de euro, fata de circa 50 de milioane la finele lunii mai.
Situatia din prezent pare radical diferita celei de la jumatatea anului, cand bancile veneau cu oferte de pret extrem de ridicate pentru bunurile executate silit.
Cele mai ieftine oferte de apartamente executate silit le au ProCredit, Libra Bank, Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.
Libra Bank are in portofoliu o garsoniera confort 1 in cartierul Berceni din Bucuresti, la un pret de 19.000 de euro, precum si un apartament de trei camere cu suprafata de 70 de metri patrati, la un pret de 40.000 de euro.
ProCredit are scos la vanzare un imobil construit pe un teren de 121 mp in Bucuresti, sectorul 6, la un pret de circa 18.000 de euro. Aceeasi banca a scos in Bucuresti la vanzare un apartament cu trei camere situat in zona semicentrala a Capitalei, Stefan cel Mare, pentru 49.000 de euro.
Pe langa aceste exemple, mai multe banci au in oferte case la preturi foarte apropiate de cel al pietei. De exemplu, Raiffeisen Bank executa silit un apartament de trei camere cu 49 mp pentru 38.000 de euro si un apartament de trei camere la un pret de 55.000 de euro.
La randul sau, Banca Romaneasca executa silit un teren de 176 mp in centrul Bucurestiului, cu 35.500 de euro, adica aproximativ 190 de euro pe metrul patrat.
La polul opus se afla oferte de vanzare care uimesc prin nivelul mare al pretului. Potrivit detaliilor date de banci, e vorba de imobile care au intrat recent in executare silita si sunt scoase la vanzare de banca direct la pretul de evaluare.
Spre exemplu, Alpha Bank are la vanzare un apartament de trei camere in zona semicentrala Calea 1 Septembrie la pretul de 620.000 de lei, adica aproximativ 143.000 de euro. De regula, spun evaluatorii bancari, apartamentele foarte scumpe indica faptul ca banca are de recuperat o creanta mare de la datornic.
Desi banca este cea care scoate bunul la vanzare la preturi nerealiste, cel care achita costurile licitatiilor repetate este debitorul, potrivit legislatiei in vigoare.
Cei interesati sa achizitioneze un bun executat silit trebuie sa fie atenti la anumite aspecte pentru a nu iesi in pierdere. Astfel, clientii trebuie sa achite un avans de 10% atunci cand participa la licitatie si sa plateasca bancii in termen de numai 30 de zile restul de 90%. Daca depind de un imprumut, iar creditorul intarzie mai mult de 30 de zile acordarea acestuia, atunci banca de la care se cumpara imobilul va opri avansul de 10%. Exista insa si banci care accepta sa faca unele concesii si sa prelungeasca acest termen.
Mai multe detalii despre mecanismul acestor tranzactii aflati intr-o analiza anterioara a DailyBusiness.ro.
La finele primelor trei luni din 2010, bancile executasera silit circa 4.300 de imobile, dar doar 10% dintre acestea au fost vandute, in ciuda faptului ca bancile practica si discounturi de peste 25%.