In urma cu un an, riscul ca Romania sa intre in incetare de plati intr-o perioada de 12 luni era de 1,29%, se arata intr-un raport al Moody’s privind riscurile suverane. Agentia de evaluare financiara calculeaza riscul cumulativ pe cinci ani in cazul Romaniei la 8,9%.
Probabilitatea de default a Romaniei a ajuns saptamana trecuta aproape de nivelul unor state precum Spania (1,2%), Vietnam (1,39%) sau Angola (1,45%), informeaza Mediafax.
Riscul este masurat in functie de indicatorul CDS-implied EDF (Expected Default Frequency – Rata Anticipata de Default), care reprezinta o evaluare colectiva a pietelor financiare, extrasa din observarea spread-urilor CDS (Credit Default Swap – costul de asigurare a datoriilor), ajustata pentru un default generator de pierderi si pretul riscului de pe pietele fiananciare.
Romania avea vineri o probabilitate de default (CDS-implied EDF) de 1,35%, fata de 0,76% cu o saptamana in urma si 0,8% la 9 septembrie.
Probabilitatea de default a crescut pentru multe state in ultima saptamana, noteaza Moody’s, fiind lovite in special economiile emergente precum Brazilia, Rusia, China sau Africa de Sud. Pana recent, acestea ramasesera neatinse de criza datoriilor suverane din Europa. Investitorii au vandut active de pe pietele emergente considerand ca exporturile acestora, inclusiv de materii prime, vor fi afectate de criza.
[b]Riscul ca Grecia sa intre in incetare de plati a atins un nou maxim saptamana trecuta[/b], de 33,64%, fata de 29,73% cu o saptamana inainte. In urmatorii cinci ani, probabilitatea ca Grecia sa ajunga in default este de 76%.
In Europa Centrala si de Est, cea mai scazuta probabilitate de default pe 12 luni o are Estonia (0,24%), urmata de Cehia (0,26%), Slovacia (0,5%), Slovenia (0,51%), Lituania (0,74%), Polonia (0,74%), Letonia (0,75%), Bulgaria (1,1%), Serbia (1,13%), Romania, Croatia (1,8%) sau Ungaria (1,85%).
La nivel global, [b]Statele Unite prezinta cel mai mic risc de default[/b], de numai 0,05%. Probabilitati reduse de default exista si pentru Canada si Norvegia (ambele cu 0,06%), respectiv Suedia (0,07%) si Elvetia (0,08%).
In Europa de Vest, riscul Germaniei este de 0,11%, iar cel al Frantei de 0,32%. China, cel mai mare creditor extern al SUA si statul cu cele mai mari rezerve valutare din lume, are o probabilitate de default de 0,28%, mai mare decat cea a SUA.