Este vorba despre un
pahar in care a picat si ultima picatura, iar acum da pe afara.
„Epidemia de
controale cu care ne confruntam acum este una mai mult decat benefica
industriei romanesti. Controalele vor ajuta la curatarea, la asanarea
industriei agro-alimentare romanesti. O actiune care trebuia de mult
initiata si continuata asiduu, pana la eliminarea din lantul de
productie a celor care nu respecta legea. Evident ca acestia exista.
Este vorba despre cei care vor sa ajunga foarte repede la profituri
substantiale”, a declarat Iustin Paraschiv.
Pe de alta parte,
organele de control au privit diferentiat marile lanturi de magazine,
fata de retailul mic, insa cu totul nejustificat. Este o realitate
faptul ca hipermarketurile sunt mult mai rar verificate de organele
de control, cu toate ca aici s-au descoperit acum probleme. Si nu
este de mirare.
Presiunea pe care acestea o pun pe pretul la care
cumpara si vor sa vanda produsele agro-alimentare, si nu numai,
impinge o serie de producatori mici sau producatori care se confrunta
cu probleme in business sa mearga pana la limita legii sau chiar sa o
incalce. Aici apar probleme pe partea de etichetare, sunt probleme si
de alta natura, dupa cum am vazut, mai spune oficialul Carmistim.
„Este adevarat ca sistemul de control
din zona alimentara este imbatranit, vedem de mai bine de 10-15 ani
aceiasi oameni. Mi-ar placea sa vad si specialisti tineri, insa acum
ei sunt o „rara avis”. Autoritatile stiu spre exemplu despre
mafia pietelor, insa s-a facut prea putin pentru o asanare in acest
domeniu a infractionalitatii”, subliniaza acesta.
[quote=Iustin
Paraschiv, Carmistin]Cum sa ne asteptam ca un magazin care vinde
carne si care apartine unui medic veterinar sa fie sanctionat la un
eventual control de un coleg al acestuia?[/quote]O alta sursa de
probleme este implicarea celor platiti de stat sa faca aceste
controale in businessuri de productie sau retail – direct sau prin
interpusi:
„Am atras atentia in nenumarate randuri asupra acestor
probleme prin asociatiile din care firmele grupului nostru fac parte,
insa lucrurile au ramas, in mare parte, nerezolvate. Prin asociatiile
de producatori putem face un dosar complet al acestor nereguli care
lovesc direct in afacerile sanatoase. Este total incorect sa
investesti milioane de euro intr-o afacere pe care o conduci dupa
legile momentului si sa te confrunti cu probleme de concurenta din
partea unui „garajist” care proceseaza carnea in conditii cu
totul mizere, doar pentru ca acesta nu se teme de consecintele unui
eventual control”, explica Iustin Paraschiv.
[b]Problema carnii
de cal[/b]
Potrivit acestuia,
mai bine de 80-90% din productia Pajo Holding a mers anul trecut la
export. E vorba de peste 4.500 de animale, exportate in viu. Asta
pentru ca in Romania pretul oferit producatorilor pentru carnea de
vita este in medie cu 30% mai mic decat costurile de productie.
Aceasta discutie
deschide o adevarata Cutie a Pandorei pentru ca pretul este
artificial tinut atat de jos din cauza inlocuirii carnii de vita cu
carne din alta specie. Prin asociatiile de profil, Carmistin a atras
de multe ori atentia organelor de control asupra acestor aspecte.[quote=]Abatoarele care s-au ocupat cu sacrificarea acestor cai au intrat in posesia unor cantitati enorme de carne de cal la preturi derizorii, poate chiar de 10 ori mai mici decat pretul carnii de vita[/quote]Iata care a fost
procesul care a stat la baza distrugerii pretului carnii de vita, in
opinia lui Iustin Paraschiv:
O data cu campania
de sacrificare a cailor bolnavi de Anemie Infectioasa Ecvina, statul
a oferit despagubiri persoanelor care isi sacrificau animalele
bolnave. Prin urmare, cei care isi duceau caii la sacrificat nu erau
interesati sa obtina un pret corect pe calul vandut la abator pentru
ca statul oricum il despagubea pentru animal.
Astfel, abatoarele
care s-au ocupat cu sacrificarea acestor cai au intrat in posesia
unor cantitati enorme de carne de cal la preturi derizorii, poate
chiar de 10 ori mai mici decat pretul carnii de vita.
Organele de control
trebuie sa controleze acum, chiar daca este post factum, daca acesti
cai au fost sacrificati in conditiile prevazute de lege – carnea
trebuie procesata la temperaturi ridicate – cum si cui au fost
vandute aceste cantitati de carne. Oricum, din aceasta afacere statul
si consumatorul au iesit in pierdere.
[b]Hypermarket versus producatori[/b]
De mai bine de 2 ani
producatorii din Romania se confrunta cu mari probleme privind
profitabilitatea. Asta din cauza presiunii pe pret exercitate de
lanturile de magazine. Odata intrati in acest cerc vicios – ai pret
mic vinzi, esti pe raft dar vinzi aproape in pierdere.
„Altfel, daca nu
vinzi, trebuie sa inchizi afacerea – sunt producatori care forteaza
limitele legii pentru a putea supravietui, incalcand normele in
vigoare. Unii trec de-a dreptul in zona penala. Evident, sunt si
marii producatori care apeleaza la solutii alternative, lanturi
proprii de retail etc. oricum, este cu totul neprofitabil sa intri in
astfel de jocuri. Poti risca totul”, spune Paraschiv.
Asadar, controalele
care au scos la suprafata nereguli in lanturile magazinelor
importante trebuie sa nu inceteze pentru ca aici pot aparea mari
surprize. Autoritatie trebuie sa isi extinda controalele aici.
DSVSA-urile se pare ca acum au trecut serios la treaba. Trebuie sa
continue pana se curata aceasta industrie, precizeaza acesta.
Grupul de firme
Carmistin apartine familiei Paraschiv si activeaza in domeniul
agro-zootehnic, trading si retail. Grupul numara peste 2.000 de
angajati si este format din companii precum: Ana si Cornel,
Carmistin, Avicarvil, Ladrisi Grup, Pajo Holding etc.