Scriitorul Radu Paraschivescu a afirmat că, asemenea telefonului fix, cartea s-ar putea să dispară la un moment dat, prin înlocuirea acesteia cu o serie de device-uri.
Prezent la Salonul de Carte Bookfest de la Târgu Mureş, scriitorul Radu Paraschivescu a făcut o serie de afirmații cu privire la viitorul cărții în format tipărit, așa cum au fost obișnuite atâtea generații. În opinia sa, cartea tipărită va dispărea în viitorul relativ apropiat, fiind înlocuită de medii de citire electronice moderne.
„Schimbarea codului, schimbarea formatului nu e o problemă, pentru că dacă nu s-ar schimba formatul noi am citi de pe tăbliţe şi azi sau de pe papirus. Ori nu cred că mai există papirus altundeva decât în muzee, nu mai există incunabule altundeva decât în muzee. Prin urmare, da, cartea va dispărea la un moment dat. Nu în timpul vieţii noastre, poate nici în secolul următor, dar la un moment dat va dispărea, aşa cum dispare treptat, definitiv, telefonul fix.”,
a afirmat Radu Paraschivescu
Te poate interesa și: Istoria României, de la realitate la film. Top cele mai bune filme care ne aduc aminte de cele mai importate file de istorie
Cunoscutul scriitor a avertizat, însă, cu privire la existența unui pericol si mai mare dincolo de acela de a înlătura cartea, și anume acela dispariției actului de a citi.
„Pericolul e să dispară actul de a citi. (…) drama este ca lumea să nu mai citească de pe Kindle, de pe tot felul de device-uri, de pe calculator. Abia acolo se înregistrează marea pierdere. Şi, fireşte, este o pierdere pe care o resimt ca atare cei care se bucură de plăcerea asta şi o resimt în contul celor care nu se bucură. Dar cei care nu citesc nu-şi dau seama că e ceva mai bine dacă citeşti”, a declarat Radu Paraschivescu pentru Agerpres.
Scriitorul consideră că pericolul analfabetismului vine din faptul că, pentru cei care nu citesc, acoperirea necesităţilor fundamentale poate fi considerată o prioritate, drept urmare consideră că aşa cum se poate trăi fără multe alte lucruri, se poate trăi şi fără carte.
„S-ar putea ca pentru ei necesităţile fundamentale să fie acoperite şi atât, restul nu contează. Adică nu poţi trăi fără mâncare şi nu poţi trăi fără apă, nu poţi trăi fără sex sau fără lumină. Dar fără cărţi se poate? Se poate trăi şi fără savarină şi fără pantofi cu toc.”
„Se poate trăi fără multe lucruri. Aici e pericolul, analfabetismul. Pentru că noi, după cum ştiţi foarte bine, stăm mizerabil în clasamentele de gen. Şi faptul că există oameni care ştiu cuvintele, ştiu să le lege între ele, dar nu ştiu ce înseamnă când citesc în context, e într-adevăr un pericol. Şi asta nu mai ţine de cartea pe suport de hârtie, asta ţine de reflexul sau de actul cititului”, a subliniat scriitorul.
Radu Paraschivescu a oferit și o serie de sfaturi pentru dezvoltarea apetitului pentru lectura cărții.
„Îndemnul meu este să intre, în temeiul acelei simple şi primare curiozităţi care te face să te întrebi oare ce o fi dincolo de uşa aia? Mai ales că e o curiozitate şi pentru copii, şi pentru părinţi.”
„Omul este o fiinţă curioasă prin definiţie şi dacă se uită pe gaura cheii să vadă că s-au bătut Ana Maria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf, ar face bine să-şi îndrepte şalele, să nu se mai uite pe gaura cheii, ci să deschidă uşa acestui târg şi să vadă că aici sunt milioane sau zeci milioane de vieţi, pentru că fiecare carte are în ea câte personaje, atâtea vieţi şi atâtea destine”, a mai spus Radu Paraschivescu.
În privinţa revenirii Salonului de Carte Bookfest la Târgu Mureş după trei ani, Radu Paraschivescu consideră că se vede că „a crescut dorul publicului de carte”.
Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureş a fost organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş.