- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CAS mai mic, economie in crestere? Ce alte taxe ar putea sa mai scada

09 Mar, 00:06 • adrian.mihaltianu
Reducerea nivelului CAS la angajat va aduce, pe termen lung o crestere a produsului intern brut (PIB). De asemenea, va contribui la crearea de locuri de munca si a consumului. Ce alte taxe ar mai putea fi diminuate in folosul economiei?
CAS mai mic, economie in crestere? Ce alte taxe ar putea sa mai scada

„Politicienii trebuie sa fie constienti de faptul ca viitorul  economiei este crearea de locuri de munca, astfel ca reducerea CAS (contributia la asigurarile sociale, n.r.) trebuie sa fie avuta in vedere”, a declarat pentru DailyBusiness.ro managing partenerul TPA Horwath Romania, Jan Glas.

„Faptul ca noul prim-ministru Ungureanu a declarat recent ca si-ar dori [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/guvernul-vrea-sa-reduca-cas-74451/]o scadere a taxelor salariale[/url] este un semnal pozitiv. Sa speram ca acest lucru se va concretiza intr-o reducere a CAS cat de curand”, a mai spus Glas.

Mai multi analisti financiari sunt pentru scaderea CAS-ului, in conditiile in care in Romania taxarea muncii este la un nivel destul de mare.

Astfel, analistul economic Adrian Mitroi a spus recent pentru DailyBusiness.ro ca diminuarea CAS-ului este favorabila intregii economii, pentru ca “[b]impozitarea muncii este extrem de prohibitiva[/b]”.

De aceeasi parere este si Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, care a mentionat ca de reducerea CAS-ului la angajat ar beneficia intreaga populatie, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/realitate-sau-campanie-electorala-de-unde-bani-pentru-cresterea-salariilor-74518/]ar creste usor consumul[/url] si s-ar mai reduce usor si economia gri, subliniind ca in Romania munca este supraimpozitata.

Jan Glas a aratat ca ar putea fi redus si [b]TVA-ul la alimente[/b], dar are un efect scurt asupra economiei.
 
“Daca ne propunem un efect pe termen scurt asupra economiei de consum, atunci scaderea TVA-ului este alegerea corecta. Insa, daca ne dorim un efect pe termen lung asupra economiei si o crestere structurata, atunci solutia este reducerea CAS. In an electoral exista riscul ca politicienii sa aleaga efectul pe termen scurt, acela al reducerii TVA”, a subliniat Jan Glas.

[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/ce-castigam-si-ce-pierdem-daca-scade-tva-ul-la-alimente-73905/]Citeste aici un material[/url] despre ce pierdem si ce castigam daca scade TVA-ul la alimente.

[b]Costurile salariale, luate in calcul de investitori[/b]

„Costurile salariale raman un element major de luat in considerare pentru orice investitor. Impactul scaderii taxelor pe salarii este imediat vizibil in crearea de locuri de munca”, a declarat Glas.

„Mai mult, remarcam in general ca efectul unei scaderi in nivelul impozitarii salariilor se traduce deseori intr-un [b]salariu net mai mare[/b] pentru angajati, care, adaugat consumului crescut, are un efect pozitiv asupra venitului bugetar”, a mai spus oficialul companiei de consultanta TPA Horwath Romania.

[img=2719]Jan Glas, TPA Horwath Romania[/img]
El a adaugat ca Romania este jucator intr-un mediu competitiv unde predomina companiile din Europa de Vest. “Este foarte adevarat ca acesti investitori se uita la tara noastra si la potentialul ei si o compara cu alte optiuni atunci cand iau in considerare o investitie. Cu numai 4,5 milioane populatie activa dintr-un total de 19 milioane, Romania are o problema structurala”, a mentionat acesta.

O mare provocare pentru nevoile viitoare ale tarii este crearea de locuri de munca. „Suntem in competitie directa in atragerea de investitori, in crearea de locuri de munca, cu tari ca Bulgaria, Slovacia, Turcia sau Ukraina. Cand ne comparam cu majoritatea tarilor din ECE, Romania are avantajul pietei sale locale mari. Chiar daca populatia este acum de doar 19 milioane, suntem inca a doua cea mai mare piata din ECE. Iar cand ne comparam cu Turcia sau Ukraina, avem avantajul ca facem parte din UE”, a mai zis Jan Glas.

[b]TVA zero pentru cazarea turistilor straini?[/b]

“Scaderea TVA-ului in acest segment al economiei  (Romania ca destinatie turistica) nu va avea impact, chiar daca este in aparenta o atragatoare miscare de marketing de tara. Cu totii stim ca potentialul turistic al Romaniei nu depinde de nivelul TVA, ci de calitatea serviciilor”, a mentionat reprezentantul TPA Horwath.

El a adaugat ca Romania nu va atrage mai multi turisti reducand TVA-ul, ci oferind servicii mai bune.

“Mie personal nu mi s-a intamplat niciodata sa merg undeva in vacanta si sa imi spun: sejurul nu a fost foarte reusit, insa macar TVA-ul a fost mic”, a aratat acesta.
[quote=Jan Glas, TPA Horwath]Ar trebui sa ne concentram asupra reducerii numarului de taxe si asupra eliminarii poverilor birocratice ale companiilor si persoanelor fizice[/quote]
Comunicarea clara cu partenerii economici, chiar inaintea adoptarii de noi legi, necesita atentie continua in Romania.

Glas a amintit ca legislatia se schimba mult prea des in Romania. “Companiile vor un sistem fiscal stabil, fara incertitudini, cu posibilitati reale de aplicare in practica, iar acest lucru poate fi realizat printr-un input sporit dinspre piata catre autoritatile fiscale, inaintea anuntarii unei noi legi fiscale”.

 [b]Gradul de colectare a taxelor, o problema in Romania[/b]

“Scaderea birocratiei si a numarului de taxe si impozite (nu neaparat reducerea nivelului total de taxare) ar trebui sa faciliteze controlul statului asupra colectarii de taxe. Stim cu totii ca economia romaneasca include un segment important care nu apare in datele oficiale. Ca o persoana sa se mute din economia subterana in economia reala aceasta nu inseamna numai plata taxelor, dar si intrarea in lumea imensei birocratii”, a declarat Jan Glas.

“Ca un exemplu, incercati sa treceti prin procesul oficializarii angajarii part-time a persoanei care va asigura curatenia locuintei. Veti intelege de ce plata ‘cu plicul’ continua sa fie atat de raspandita. Adoptarea sistemului de [b]cecuri salariale[/b], asa cum exista in Belgia, ar putea fi o solutie: oficializeaza un segment mare de anagajati ‘neoficiali’ si creeaza noi venituri pentru stat, fara povara birocratica”, a explicat acesta.

Potrivit reprezentantului firmei de consultanta, nivelul impozitarii in Romania se situeaza intre competitiv (cota unica de impozitare) si necompetitiv (taxarea muncii), insa situatia este diferita in ceea ce priveste numarul taxelor si impozitelor, unde suntem absolut necompetitivi.

“Chiar daca in ultimii ani au existat initiative de a reduce numarul taxelor, al declaratiilor fiscale etc, Romania inca are un nivel anormal de ridicat al numarului acestora. Drama companiilor din Romania nu este nivelul acestor taxe, ci birocratia uriasa pe care o implica. Este greu sa ii explici unui investitor care vine in Romania, de ce, dupa mai mult de 22 de ani, aceasta tara continua sa isi sufoce economia cu structuri birocratice, institutii, reguli, declaratii fiscale care cel mai des nu aduc nicio plus valoare”, a aratat Glas.

El a adaugat ca nu are niciun sens sa faci procedurile de infiintare a unui SRL mai usoare si mai rapide la Registrul Comertului doar pentru ca apoi, odata SRL-ul infiintat, sa intre intr-o lume de totala birocratie.

Jan Glas a explicat ca Romania se comporta foarte bine fata de alte tari din Uniunea Europeana (UE) prin cota unica de impozitare de 16%. Aceasta rata unica (cuprinsa, de regula, intre 15-20%) este acum folosita in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE).

In anul 2004 Slovacia a fost prima tara din UE care a introdus cota unica de impozitare, urmata in scurt timp de alte tari, inclusiv Romania. Cota unica de impozitare pune Romania si vecinii sai din ECE intr-o pozitie extrem de avantajoasa in comparatie cu statele din Europa de Vest, care aplica impozitarea progresiva.

Din nefericire, situatia este complet diferita in ceea ce priveste impozitarea muncii. Aceasta continua sa fie foarte mare in Romania, ceea ce are un impact negativ asupra crearii de locuri de munca si asupra cresterii salariale. Romania este necompetitiva in ceea ce priveste taxarea muncii.

„O alta taxa la care ar trebui sa ne referim este taxa pe valoarea adaugata (TVA). Dupa cresterea cotei de la 19% la 24%, TVA-ul in Romania este la nivelul ratei aplicate in majoritatea tarilor din UE”, a spus Jan Glas.

Cresterea TVA-ului a fost o masura aplicata de multe tari din UE pentru a lupta impotriva deficitului bugetar.

[b]Citeste si:[/b]

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-turism/de-ce-ar-accepta-ministerul-finantelor-un-tva-zero-pentru-turismul-incoming-73981/]De ce ar accepta Ministerul Finantelor un TVA zero pentru turismul incoming[/url]

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/realitate-sau-campanie-electorala-de-unde-bani-pentru-cresterea-salariilor-74518/]Realitate sau campanie electorala: De unde bani pentru cresterea salariilor?[/url]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă salariile
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă ...
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor