„Pentru anul viitor estimam o crestere de cel putin 300% la nivelul vanzarilor de panouri solare, ca urmare a derularii acestui program”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Valentin Nan, referent marketing Wiessmann, producator de sisteme de incalzire.
De asemenea, o alta companie din domeniu, Buderus mizeaza pe o crestere a vanzarilor de panori solare cu 300% datorita programului „Casa Verde”, lansat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Costul unui sistem de panouri solare se ridica la 5.000-6.000 de euro, potrivit reprezentantului Wiessmann.
Crestere semnificativa si pentru pompele de caldura
Programul „Casa Verde” acorda finantari si pentru alte tipuri de echipamente de incalzire „ecologice”, printre care se numara si pompele de caldura, bazate pe energia geotermala.
„Daca anul acesta am avut o crestere de 500% fata de 2007 la vanzarile de pompe de caldura, fara niciun program ajutator, anul viitor vom inregistra un avans de inca 500% ce putin”, a mentionat Valentin Nan.
Costul unei instalatii de pompe de caldura la cheie, pentru o casa unifamiliala medie, se ridica la 16.000-17.000 euro. Acest pret este dat, printre altele, de costurile de instalare, studiile geotermale si de forare, conform reprezentantului Wiessmann.
Programul „Casa Verde”, ce prevede finantari de 90% pentru persoanele fizice care isi schimba sau completeaza sistemele de incalzire conventionale cu unele „verzi”, va avea un principiu de functionare similar cu cel al programului de innoire a parcului auto, „Rabla”.
Pentru prima etapa de finantare, acesta va avea un buget total de 520 milioane lei (circa 130 milioane euro), dintre care 400 milioane lei (circa 100 milioane euro), sunt pentru persoane fizice, dar pot fi accesate si de asociatii de locatari sau de ONG-uri.
Cei care vor sa instaleze sistemele „curate” in propriile locuinte si vor beneficia de finantarea de 90%, nu vor primi suma de bani in mod direct. Aceasta va fi virata in contul instalatorului ales, imediat dupa ce sistemul cumparat intra in functiune.
Romanii pot intra in acest program prin parcurgerea a 3 etape. Prima etapa prevede depunerea dosarului pentru achizitia sistemului de incalzire la unul dintre agentii care comercializeaza si instaleaza astfel de sisteme, si care vor fi validati de Administratia Fondului pentru Mediu. Prin urmare, primul pas va fi consultarea listei cu agentii care au trecut de etapa validarii.
Aceasta lista va fi pusa la dispozitia publicului in jurul datei de 20 decembrie, atat pe site-ul Ministerului Mediului, cat si pe cel al Administratiei Fondului pentru Mediu.
Al doilea pas presupune alegerea unuia dintre acesti instalatori validati si depunerea dosarului la acesta, insotit de o cerere de inscriere.
Pasul 3 consta in obtinerea notei de acceptare, care va fi eliberata de instalatorul validat la care s-a depus dosarul.
Romanii pot incepe demersurile de obtinere a unei note de acceptare din 5 ianuarie 2009, data la care oricine se poate inscrie in program printr-un simplu dosar, se precizeaza pe site-ul Ministerului Mediului.