„Operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar au obligatia ca, in interiorul caselor de schimb valutar, a punctelor de lucru sau a punctelor de schimb valutar, sa instaleze langa ghiseul de schimb valutar sisteme audio-video cu sonor, ce vor functiona pe perioda programului zilnic de lucru. Informatiile inregistrate pe sistemele audio-video cu sonor vor fi stocate pentru o perioada de minim 30 de zile, pentru a putea fi puse la dispozitia organelor de control”, se arata in proiectul de ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Serviciul Produse si Servicii Financiare din cadrul Directiei Supraveghere Servicii si Produse propune abrogarea Ordinului presedintelui ANPC numarul 448 din 2009, privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar, si emiterea unui nou ordin care sa cuprinda si problemele ridicate de catre consumatori de la intrarea in vigoare a legislatiei initiale.
„Reclamatiile consumatorilor au vizat informarea verbala incorecta asupra cursului de schimb de catre angajata casei de schimb, desi formularul de acceptare era corect intocmit si semnat de petent, informarea asupra cursului de schimb valutar care induce in eroare consumatorii, precum si tranzactii pentru care in interiorul casei de schimb valutar se aflau expuse panouri diferite, respectiv pentru cecuri de calatorie si pentru valute”, potrivit unui exemplu prezentat in referatul intocmit de Serviciul Produse si Servicii Financiare.
Ordinul 448 din 2009, intrat in vigoare la data de 15 iulie, stabileste ca trebuie afisat in exteriorul casei de schimb, pe panoul unic, cursul de schimb al principalelor valute, iar in interior, separat de cursul valutar, afisajul cecurilor de calatorie sau al voucherelor pentru operatorii care ofera aceste servicii.
Potrivit proiectului de ordin al ANPC, paragraful potrvit caruia „in cazul in care se efectueaza operatiuni de schimb valutar cu monede sau bancnote uzate, rupte sau iesite din uz, monede ori instrumente de plata exprimate in valuta, de tipul voucherelor, cecurilor de calatorie si altele asemenea, operatorul economic respectiv va afisa separat, numai in interiorul casei de schimb valutar, cursul de schimb practicat”, a fost eliminat.
Operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar au obligatia sa informeze consumatorii asupra cursurilor de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru cele de cumparare de valuta, prin afisare la loc vizibil, atat in interiorul, cat si in exteriorul casei de schimb valutar.
Cursurile de schimb afisate in interior trebuie sa fie identice cu cele din exterior
„Informatiile (privind cursul de schimb – n.r.) afisate in interior trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exterior”, se arata intr-un proiect al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Autoritatea vrea sa dea dreptul consumatorilor, in cazul in care acestia constata ca pe formularul de acceptare a tranzactiei este trecut un alt curs de schimb valutar decat cel afisat pe panoul sau suportul exterior sau interior, ulterior efectuarii operatiunii, sa solicite, in scris, operatorului economic anularea tranzactiei, in termen de 24 de ore.
ANPC mentine in noul ordin prevederea potrivit careia cursurile de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru cele de cumparare trebuie inscrise pe un panou unic, intr-o culoare contrastanta fata de fondul acestuia, iar afisarea oricaror altor informatii pe panoul unic sau afisarea altor panouri este interzisa.
Casele de schimb trebuie in continuare sa afiseze informatiile pe un panou si suport monocolor, fara degradeuri ori alte insemne grafice sau culori.
„In interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru cele de cumparare vor fi inscrise pe un suport unic, pagina format A4. (…) Afisarea oricaror altor informatii pe suportul unic sau afisarea altor suporturi este interzisa”, potrivit proiectului de ordin.
In plus, marimea fontului utilizat pe suportul unic, la afisarea in interiorul casei de schimb valutar a cursurilor este Times New Roman 20 Bold.
„Afisarea se face in campul vizual al consumatorului care efectueaza tranzactia”, se spune in proiectul ANPC.