Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 61,416 miliarde euro la finele lunii ianuarie 2024.Comparativ cu nivelul de la finalul anului 2023 (59,770 miliarde de euro), rezervele valutare ale BNR au crescut cu 2,75%.
Citește și Vești proaste pentru români. Ce dobândă oferă acum băncile pentru un depozit pe 12 luni
Potrivit unui comunicat al BNR, în cursul lunii au avut loc intrări de 5,665 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în dolari americani în valoare nominală totală de aproximativ 3,670 miliarde de euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.
De altfel, au avut loc ieşiri de 4,019 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în dolari americani a Ministerului Finanţelor în sumă de aproximativ 693 milioane euro) şi altele.
Pe lângă cele precizate anterior, au avut loc ieşiri de 4,019 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în dolari americani a Ministerului Finanţelor în sumă de aproximativ 693 milioane euro) şi altele.Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone.
În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,269 miliarde de euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2024 au fost de 67,685 miliarde de euro, faţă de 65,983 miliarde de euro la 31 decembrie 2023.
Citește și Băncile din România care oferă cele mai bune salarii. Ce instituție bancară se află pe primul loc
Plăţile scadente în luna februarie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 825 milioane euro, potrivit Ziare.com.