- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cat de profitabila este practica insolventei pe timp de criza

29 Jul, 00:03 • traian.badulescu
Cresterea accelerata a numarului de dosare de insolventa a determinat casele de avocatura sa se axeze pe acest domeniu, iar unele chiar si-au infiintat firme separate de profil. Reprezentantii pietei au incercat sa explice pentru DailyBusiness.ro cat de profitabila este aceasta practica.
Cat de profitabila este practica insolventei pe timp de criza

Numarul dosarelor de insolventa deschise in primele sase luni ale anului a crescut cu peste 70%, la 12.500, dupa ce in primul trimestru avansul era de doar 50%.

Paradoxal, inmultirea cazurilor nu inseamna insa ca profesionistii din domeniul insolventei si-au crescut veniturile pe masura.

„Veniturile practicienilor in insolventa au scazut drastic din cauza ca nu mai au cum sa valorifice active. Piata este moarta. De la inceputul anului, nu s-a realizat nicio tranzactie imobiliara de anvergura”, a spus Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

„Avem din ce in ce mai multe dosare, dar din ce in ce mai putini bani”, a explicat Stanescu situatia creata de criza.

El estimeaza ca valorificarile de active au scazut cu 50% de la inceputul crizei, fapt ce a determinat o reducere similara si la nivelul veniturilor administratorilor judiciari ai firmelor aflate in insolventa.

„Totalul incasarilor pe tara din procedura de insolventa in perioada ianuarie – iunie 2009 a fost de 600 mil. lei (143 mil. euro)”, a spus Stanescu, care a mentionat ca in primele sase luni ale anului trecut incasarile erau aproape duble, de 250-300 mil. euro.

Mai mult de jumatate din sumele incasate in primele sase luni, respectiv 367 mil. lei (87 mil. euro), au fost recuperate pentru statul roman, intrand in conturile creditorilor bugetari, a mai spus Stanescu.

El a precizat ca in perioada mentionata, cheltuielile de procedura, care includ si onorariile practicienilor, au fost de 90 mil. lei (41 mil. euro).

In ciuda reducerii la jumatate a incasarilor din domeniu, doua mari case de avocatura, respectiv Tuca, Zbarcea si Asociatii si Bostina si Asociatii, si-au infiintat firme specializate in insolventa. Reprezentantii lor au explicat intrarea pe acest segment, intr-un context dificil, prin perspectivele oferite de acest business.

[quote=Arin Stanescu, presedinte UNPIR]Avem din ce in ce mai multe dosare, dar din ce in ce mai putini bani[/quote]
„Chiar daca business-ul e in scadere, se poate castiga din numarul foarte mare de cazuri”, a spus Robert Rosu, coordonator al TZA Insolventa SPRL, afacere deschisa de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

In plus, el a mentionat ca de-abia de la inceputul anului viitor practicienii vor incasa castiguri din lichidarile actuale.

Creditorii decid cati bani incaseaza practicienii in insolventa

De regula, cuantumul remuneratiei practicienilor – cei care preiau administrarea unei firme aflate in insolventa – este stabilit de catre judecatorul sindic, iar nivelul remuneratiei poate fi acceptat sau modificat de catre adunarea creditorilor, conform lui Robert Rosu.

El mentioneaza ca in absenta disponibilitatilor banesti, remuneratia practicianului in insolventa este platita din fondul de lichidare constituit in conformitate cu dispozitiile legale, destinat acoperirii cheltuielilor procedurii insolventei si care este gestionat de catre Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa.

Andrei Sarban, practician coordonator la Bostina & Asociatii Insolvency SPRL, apreciaza ca remuneratia practicianului in insolventa porneste de la 1.000 lei pentru lichidarile din oficiu si de la 3.500 lei pentru insolvente si ca nu acopera in totalitate munca prestata. Mai mult, exista intarzieri de pana la 3 ani la plata acestor remuneratii minimale, potrivit lui Sarban.

El a adaugat ca veniturile practicienilor pot fi fixe sau variabile (procent) sau o combinatie a celor doua. „Pe piata rar s-au intalnit cazuri in care procentul sa depaseasca 10% din sumele obtinute”, a punctat Sarban.

Onorariul avocatilor, convenit cu clientii

Spre deosebire de practicianul in insolventa, ale carui venituri sunt la latitudinea creditorilor, onorariul avocatului este stabilit prin conventia partilor, in baza unui contract de asistenta juridica.

Andreea Deli, partener la casa de avocatura Deli&Hliboceanu, afiliata la RIFF Holding, apreciaza ca din totalul incasarilor societatii de la infiintare si pana in prezent, mai mult de doua treimi reprezinta onorarii aflate in legatura sau derivand din proiecte de insolventa.

Robert Rosu de la TZA Insolventa SPRL este de parere ca punctual, in cazul unui dosar de insolventa, practicienii pot iesi mai castigati decat avocatii.

„Un lichidator castiga mai mult decat cei 10-15 avocati ai partilor implicate in dosar”, a punctat Robert Rosu.

Avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii au asistat mai multe companii din Romania in vederea recuperarii unor creante de zeci de milioane de euro, prin deschiderea de dosare de insolventa. Printre acestea se numara si Banca Comerciala Romana (BCR), care a recuperat o creanta de aproximativ 30 mil. dolari de la Energo Mineral.

Avocatii de la Bostina si Asociatii au fost implicati in oprirea procedurilor de insolventa in cazul Metro si Timpuri Noi, in respingerea pretentiilor financiare ale Glencore UK fata de RAFO si in lichidarea voluntara a celor 5 companii de pe platforma Nitramonia Fagaras si Fabrica de Pirite de la Turnu Magurele.

Urmărește Daily Business pe Google News