„Guvernul nu si-a propus sa scoata tara din criza. (..) Vom iesi odata cu celelalte tari„, declara, in weekend, presedintele Traian Basescu. O declaratie stupefianta, potrivit analistilor economici, care arata modul in care autoritatile trateaza cea mai grava criza economica din ultimii 60 de ani.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Este o criza globala si Romania este dependenta de ce se intampla la nivel global. Tarile ori ies toate din criza, ori raman toate in criza[/quote]
Absenta unor masuri care sa sprijine economia si amanarea masurilor de restructurare din sectorul bugetar, in sensul reducerilor de personal si a cheltuielilor salariale, ii determina, astfel, pe experti sa se gandeasca tot mai serios la cel mai rau scenariu pentru Romania.
Ultimul semnal de alarma a fost tras, luni, de Standard&Poor’s care pune, chiar daca destul de voalat, problema intrarii Romaniei in faliment. Iar daca se va ajunge in aceasta situatie, „in urma unei ajustari dezordonate a cursului valutar, ca rezultat al contractiei economice pronuntate si a incertitudinilor politicilor economice”, creditorii Romaniei si-ar recupera doar 50-70% din banii acordati guvernului de la Bucuresti.
Un semnal, spun expertii romani, care demonstreaza faptul ca deja in Occident, Romania este privita ca o tara aflata in pericol de „default”, adica in incapacitatea de a-si respecta obligatiile financiare.
„Situatia nu este grava, este foarte grava”, sustine analistul economic Ilie Serbanescu. „Iar ultimele evenimente de pe scena politica au accentuat temerile privind Romania”, a mai spus analistul, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]Atata timp cat de la Palatul Victoria se vor mima reformele, sa nu ne asteptam decat la ce e mai rau[/quote]
Potrivit consultantului economic Bogdan Baltazar, decizia Standard & Poor’s vine sa inrautateasca si mai mult imaginea Romaniei, in contextul in care „numai de asta nu aveam acum nevoie”.
„Criza politica si greva sindicatelor cresc riscul Romaniei. In conditiile in care guvernul pregateste emisiunea de euro-obligatiuni (500-1,5 mld.euro), se pune problema amanarii ei, pentru ca ne-am strica singuri imaginea”, a spus Baltazar, referindu-se la riscul de a nu exista cerere pentru obligatiuni, in contextul crizei din Romania.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Nu iese niciodata fum fara foc. Avem o imagine tot mai proasta in ochii investitorilor straini. Fara masuri de reforma, Romania se va afunda in recesiune[/quote]
Analisti: Daca FMI amana ratele, vor urma curbe de sacrificiu
Fara surse alternative de finantare, Romania va fi in continuare la cheremul Fondului Monetar International, spun specialistii. Iar daca FMI va ajunge la concluzia ca guvernul roman nu si-a respectat angajamentele, acordul stand-by ar fi suspendat, iar banii din care se platesc salariile si pensiile vor fi opriti in visteria Fondului.
Specialistii de la Standard&Poor’s estimeaza ca un eventual esec al acordului ar provoca efecte in lant. Leul s-ar deprecia puternic, BNR si-ar irosi rezervele valutare in tentativa de a-l salva, iar bancile straine si-ar retrage fondurile acordate subsidiarelor locale. In absenta creditarii, datoria guvernamentala ar exploda, pentru ca statul nu va mai gasi creditori dispusi sa acopere nevoia de bani.
[quote=Raportul Standard&Poor’s]In opinia noastra, un esec al Romaniei de a respecta conditiile actualului acord cu FMI si UE, in conditiile unui mediu extern de finantare slab, ar duce la deprecierea continua a monedei nationale[/quote]
Potrivit expertilor Standard&Poor’s, Romania are noroc ca nu are o datorie publica foarte mare, va mai gasi creditori, insa va ajunge sa se imprumute foarte scump, iar acest lucru va avea un impact puternic in viitor.
Potrivit analistului economic Radu Limpede, acordul cu FMI a devenit, in aceste conditii, aproape decisiv pentru evolutia Romaniei, iar respectarea lui este esentiala. „Au inchis ochii pana acum la dublarea deficitului bugetar, au fost de acord ca o parte din bani sa mearga de la BNR la guvern. Cat credeti ca vor mai face asta?”, se intreaba analistul.
Decisive, din acest punct de vedere, vor fi reformele din sectorul bugetar. „Daca guvernul va amana, la nesfarsit deciziile privind reducerea aparatului bugetar, sa ne asteptam oricand la o posibila amanare a platii ratelor din imprumut„, spune Limpede.
[quote=Radu Limpede, analist economic]O eventuala amanare a ratelor va aduce, cu siguranta, adevarate curbe de sacrificiu – disponibilizari masive si intarzieri salariale de luni de zile[/quote]
Consultantul financiar Bogdan Baltazar spera ca alegerile prezidentiale sa rezolve vidul de autoritate.
„Va urma probabil un nou guvern care va fi condamnat sa taie in carne vie. Altfel, am putea pierde finantarea externa, leul s-ar deprecia masiv, iar investitorii vor parasi Romania”, spune analistul.
„In plan social, efectele ar fi dezastruoase. Daca acum se pune problema disponibilizarii a 20% dintre bugetari, in cazul unor probleme cu FMI, procentul ar putea creste vertiginos spre 30%”, a explicat consultantul.
Ilie Serbanescu crede ca FMI nu va avea interesul sa rupa acordul cu Romania. Cel putin nu in acest moment.
„FMI nu finanteaza guvernul roman. Finanteaza, de fapt, interesele straine in Romania. Nimeni nu are interesul, cel putin acum, ca Romania sa intre in default. Sper sa nu se ajunga in situatia ca acest interes sa dispara”, a declarat analistul, precizand ca aceasta situatie ar putea interveni in cazul in care criza economica mondiala ar putea sa continue.
„Ce vedem acum afara este un potential reviriment economic. Toata lumea spera la o criza in forma de V. Daca nu se va dovedi asa, sa ne asteptam la ce e mai rau”, a mai spus analistul.
Scenariul optimist: supravietuirea
In fata semnalelor de alarma, autoritatile dau asigurari ca situatia va fi pastrata sub control.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, ca nu exista riscul intreruperii acordului semnat de Romania cu institutiile financiare internationale.
„La ora actuala, nu avem niciun motiv, daca avem in vedere evaluarile facute de FMI in semestrul doi si chiar acum pentru trimestru trei, ca acest lucru (acordul cu FMI – n.r.) sa nu continue”, a spus Pogea.
Interesant este insa avertismentul lansat, tot luni, de premierul Emil Boc, dupa intalnirea cu reprezentantii sindicatelor din administratie.
[quote=Emil Boc, prim ministru, in dialog cu sindicatilistii din administratie]Nu avem probleme cu plata salariilor si pensiilor in 2009 si 2010, insa daca nu gasim intelegere in ce priveste dialogul putem pune in pericol plata acestora[/quote]
Potrivit analistilor economici, declaratia premierului echivaleaza cu „aratatul pisicii”.
„Acum problema se paseaza ca un cartof fierbinte. Asistam la un vid de putere, la o frica de responsabilitate specifica perioadei preelectorale. Sper sa se incheie dupa 22 noiembrie. Altfel ar fi foarte grav”, a declarat analistul Radu Limpede.
El crede ca, avand in vedere situatia din Parlament, doar un guvern de tehnocrati ar putea asigura reformele necesare. „E o solutie posibila, in conditiile in care nu vad cine cu cine sa se mai alieze, iar un guvern minoritar ar fi cel putin ineficient. In plus, responsabilitatea pentru masurile nepopulare s-ar dilua intr-o sustinere parlamentara generala”, a declarat analistul.
Ilie Serbanescu si Bogdan Baltazar cred insa ca nu vom avea parte de un astfel de guvern de specialisti.
„Cum a zis si presedintele Basescu, vom avea un guvern care va asigura supravietuirea pana ce tarile celelalte vor iesi din criza”, a spus Serbanescu in timp ce Baltazar este ceva mai optimist.
„Ne va impinge FMI de la spate pentru a pune in aplicare masurile de reforma. Odata iesiti din alegeri, angajatii de la stat sa se astepte la disponibilizari si reduceri de salarii. E o masura inevitabila pentru supravietuirea Romaniei”.